Горнооряховски младежи представиха България в международен тренинг за младежката безработица
Горнооряховски младежи представиха България в международен тренинг за младежката безработица / снимка: Община Горна Оряховица

Даниел Божанков и Ивелина Борисова от Сдружение „Горнооряховски младежки парламент" представиха България в международен тренинг-курс на тема „Пътища за преодоляване на младежката безработица". Форумът се проведе от 10 до 13 октомври в Националния учебен център на БЧК-Лозен.

Тренинг-курсът е в рамките на проект „Активно участие на младите хора" по програма "Младежта в действие" на Европейската комисия и се реализира в партньорство със Словения, Литва, Турция и Румъния. Основната му цел е да се създаде активна мрежа за развитие на нови знания и стандарти в областта на гражданското участие в процесите на демократично управление. Проектът представя набор от дейности, даващи на младите хора възможност за взаимодействие на Европейско ниво, като им предлага възможност да работят заедно по обща цел. Проектът подкрепя активното гражданско участие по теми от общоевропейски интерес.

Освен горнооряховчани, участие в тренинга са взели и представители на държавите партньори. По време на форума, младите хора са се обучавали как да бъдат в помощ на своите връстница при писане на CV, при търсене и кандидатстване за работа. На тренинга са дискутирани и темите за безработицата в различните страни, младежката заетост и младежките организации. В междукултурната вечер младите хора са представили традиции, обичаи и традиционни кулинарни блюда.

Участието в международния тренинг е още една стъпка в усъвършенстване на лидерските умения на момчетата и момичетата от Горнооряховски младежки парламент. Организацията е готова да подпомогне желаещи младежи да придобият умения за търсене на работа.