Пожарът, който възникна на 17 август на полигон „Тюлбето“ в Казанлък и бързо се разпространи, е локализиран и се очаква до обяд да бъде потушен. Това обяви на брифинг тази сутрин комисар Стоян Колев, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РД ПБЗН) в Стара Загора.

Пожарът е обхванал приблизително 6800 декара площ, около 1200 от които са горски фонд. Колев уточни, че малка част от горския фонд е действително унищожен. Към момента не са установени унищожени постройки. „Със сигурност около 15 – 17 вили, в които живеят хора, са спасени“, коментира комисар Колев. 

„Най-големият проблем беше трудният терен, както и силният вятър, който постоянно сменяше посоката си. Много беше тежка ситуацията в североизточната част от пожара, където успяхме да заградим почти километър защита“, обясни комисар Стоян Колев. На всеки фронт около огъня има опасен обект – склад за военна продукция, противоградна площадка, както и населени места, коментира той. „Затова съм много щастлив от успеха с локализацията на тези точки“. 

Пожарът край Казанлък прехвърли Подбалканския път, близо е до село и противоградна площадка

Комисар Колев напомни, че в борбата с огнената стихия се включиха пожарни екипи, военнослужещи, екипи на Държавното горско стопанство, както и два хеликоптера от авиобаза „Крумово“ и тежки верижни машини от предприятието „Мини Марица Изток“ и Община Казанлък. 

Той призова гражданите и институциите да бъдат по-отговорни и ако се налагат дейности, свързани с огън, да се консултират с РД ПБЗН. „През следващия месец трябва да бъдем особено внимателни“, подчерта той. 

Ръководителят на Районната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението главен инспектор Станимир Тончев увери, че днес пожарни екипи ще следят за евентуално възпламеняване, включително и през нощта. През изминалата нощ два екипа следиха и охраняваха целия периметър на пожара, посочи той. 

От пожарната увериха, че има пълна готовност при нужда отново да се включат военните екипи, както и хеликоптерите от авиобаза „Крумово“.
От снощи Подбалканският път в участъка Казанлък - Мъглиж е отворен за движение.

Напомняме, че по информация на Министерството на отбраната, пожарът е възникнал при обезвреждане на невзривени боеприпаси на учебния полигон „Тюлбето“.
БТА