Голям пожар гори до военния полигон край Казанлък. Няма пострадали хора, но огънят бързо обхваща големи пространства и все още не е локализиран. Целта на спасителните екипи на място е да не се разпространи към вилните зони и населените места в близост. 

От Министерство на отбраната (МО) съобщиха, че пожарът е възникнал на учебен полигон "Тюлбето" при обезвреждане на невзривени боеприпаси. 

"Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада е задействан със задача да класифицира и унищожи невзривени боеприпаси, открити в землището на село Шейново. На място военнослужещите откриват 14 боеприпаса, различни по вид: две 120 мм осколочно фугасни стоманени мини, пет 82 мм осколочно фугасни мини, четири 60 мм мини, два изстрела за ръчен противотанков гранатомет и един изстрел за стационарен противотанков гранатомет. Боеприпасите са иззети и транспортирани за унищожаване при спазване на всички мерки за безопасност. При унищожаването на боеприпасите на полигон „Тюлбето“ възниква пожар, който се разраства в рамките на полигона заради силния вятър и сухите треви", посочиха от МО.

пожар тюлбето
БГНЕС

пожар тюлбето
БГНЕС

На място има няколко екипа на пожарната, 80 военослужещи и горски служители, които се опитват да локализират огъня, но той вече е обхванал смесена гора в близост. Към момента вятърът духа към Централния Балкан и големите опасения са пожарът да не се разпространи натам. В непосредствена близост има вилна зона, недалеч е и град Мъглиж и още няколко по-малки населени места. 

В гасенето на пожара се включи и вертолет Ми-17, който излетя малко преди 17:20 ч. от авиобаза Крумово.

Огромен пожар гори до военния полигон край Казанлък
DarikNews.bg


Няма пострадали при пожара на учебния полигон „Тюлбето“ край Казанлък, каза за БТА командирът на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, който е на мястото на инцидента.

Той обясни, че от няколко седмици учебните стрелби на полигона са преустановени заради горещото време.

"Унищожаването на боеприпасите, открити в частни имоти, е съгласно процедури, според които те не могат да се съхраняват и превозват на дълги разстояния, а се унищожават. При унищожаването, въпреки осигуряването на площадките, предполагаме, че се е случило нещо заради вятъра и вероятно това е причината за пожара, но проверката ще установи", допълни Дешков. 

пожар до полигон Казанлък
БГНЕС

Временно е ограничено движението по пътя Казанлък - Мъглиж поради задимяване и ограничена видимост, съобщават от Агенцията пътна инфраструктура (АПИ).

Трафикът се осъществява през обходен маршрут през селата Ягода, Ръжена, Кънчево и Розово и обратно.

От АПИ предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. 

МО, пресцентър, БТА, БГНЕС, nova.bg