Повече часове по военно обучение предлага депутат от ГЕРБ
Повече часове по военно обучение предлага депутат от ГЕРБ / netinfo

Двойно - от 5 на 10 годишно да се увеличат часовете за военно обучение.
Такова предложение ще депозира в деловодството на Парламента депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов. В момента в новия проектозакон за резерва военният министър Аньо Ангелов предлага тези часове да са 5 годишно за 9-ти и 10-ти клас.


Като мотиви за предложението, което следва да удвои часовете по военно, е че предложените сега 5 часа за Отечеството са крайно недостатъчни за придобиване на елементарни военни познания и за познания по военна история. Предложените часове не дават нужната подготовка за целта, с която се предвиждат, счита депутатът. Караниколов има идея военно обучение да се изучава и в университетите, но при желание.


Парламентаристът ще внесе още едно предложение за изменения в готвен друг проектозакон- за възобновяемите източници. Той влиза в пленарна зала до две седмици.
Караниколов е убеден, че бъдещият закон следва да има текстове, които да предвиждат мерки за насърчаване поставянето на фотоволаични панели както от малкия бизнес- / до 20 киловатчаса/, така и от самите граждани, с мощност до 5 киловатчаса.


Предложените от Караниколов изменения ще включват изключително облекчена процедура за поставяне на фотоволтаични панели върху покривите на къщи и блокове и присъединяването на тези съоръжения към електроразпределителната мрежа.
Според предложението на законодателя, за тази цел следва да е необходимо подаването само на уведомление за присъединяване на съоражението.