По-ниска цена на въглищата
По-ниска цена на въглищата / DarikNews.bg, Гергана Пейчева

От началото на месец юли цената на лигнитните въглища е 71,50 лева за тон, като намалението е с 4 %, информира изпълнителният директор на „Мини Марица-изток" Тодор Тодоров.

Решението за по-ниската цена на въглищата е изключително предвидлив ход, убеден е Тодоров. „Имаме подробно разработен план, който гарантира сигурността на дружеството и доставките към клиентите. Това означава, че по-ниската цена няма да доведе до сътресения, а финансовите потоци към нас ще се оптимизират".

Почти година, след като пое управлението на „Мини Марица-изток" Тодор Тодоров отчете, че е възстановен диалогът със синдикалните организации, не е допуснато социално напрежение, а социалните придобивки за персонала са запазени. „Ние спасихме дружеството от фалит, защото преди по-малко от година финансовият резултат сочеше загуба от 17 милиона лева. Сега отчитаме печалба от 6 549 000 лева.
Имаме известни забавяния на ритмичността на постъпленията към нас. В момента общият размер на задълженията са около 40 милиона лева, които обаче събрани с паричните наличности по банкови сметки и сумите, които имаме да получаваме, са на границата на добрия баланс".

В най-голямото въгледобивно предприятие работят повече от 7 000 души.