ковид отделение Казанлък
ковид отделение Казанлък / община Казанлък
С 15 терапевтични и 5 интензивни легла разполага новото ковид отделение в Казанлък. Договорът между МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и Националната здравна каса по клиничната пътека за лечение на пациенти с вируса бе подписан преди ден.

Отделението е разположено в ремонтираното през пролетта 1-во Вътрешно отделение на казанлъшката болница и към момента за лечение са приети петима пациенти.

Основният екип включва 4 лекари, 6 медицински специалисти и 4 санитари с възможност за разшиярване. Има възможност и за увеличаване броя на леглата в отделението, което е  оборудвано с 4 респиратора, включително 1 осигурен от бюджета на Община Казанлък и 3 – закупени с дарителски средства. С дарителски средства е закупена и дистанционната “Чек Поинт” – апаратура.

Ще се приемат болни с положителни тестове - бързи или ПСР, със съпътстващи усложнения.

Позитивни тестове в Казанлъшко до сега са дали 144 жители, от които 12 са хоспитализирани, а останалите 132 души са в добро общо състояние, под карантина, на домашно лечение. Наблюдава се ръст и на броя заразени от Вирусен хепатит А.

Община Казанлък до дни ще отвори кабинет за пробонабиране на материал за PCR изследване за COVID-19. Той ще бъде разположен в ДКЦ - Поликлиника и ще бъде отворен за посещения от 09:00 ч. до 12:30 ч. всеки делничен ден. Там ще бъдат изследвани хора със симптоми, насочени от медицински специалист със съмнение.

Преди вземане на материал за  PCR, за първоначално диагностициране, ще се прави бърз антигенен тест. При положителен бърз тест ще се взима материал за PCR изследване срещу медицинско направление.

Общински екипи продължават да изпълняват заявки за доставка на лекарства, храна и услуги за плащане на битови сметки на нуждаещи се.

Карантинираните, самотни хора и тези в нужда могат да звънят на Горещия телефон на Община Казанлък за сигнали 0 700 400 56!