Основни права и модели на поведение обсъждат старозагорски ученици
Основни права и модели на поведение обсъждат старозагорски ученици / Община Стара Загора

Как да изградим позитивни модели на поведение обсъждат старозагорски ученици. Поредиците дискусии се провеждат във връзка с реализирането на широка ранна превенция сред децата, както и за отбелязване на Световния ден на детето - 20-ти ноември. През 2015 г. се навършват 26 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

Организатор е Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Стара Загора, а част от темите са какви са правата на децата и свързаните с тях отговорности, как да се повиши информираността им. По време на дискусиите се провокира активно отношение и формиране на устойчива гражданска позиция, както и промяна в начина на възприемане на децата като личности с права и задължения, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

По интерактивен начин обществените възпитатели към МКБППМН представиха дейности по темата сред малките ученици в СОУ „Ив. Вазов", ХI ОУ „Н. Лилиев" и НУ „Д. Благоев". Голям интерес предизвика видео-вербалната презентация на лятна превантивна програма „Ваканция 2014", чрез която имаха възможност да се запознаят как техни връстници упражняват основни детски права. Учениците изказаха мнения по отношението „права-задължения" и начина да защитават своите права, без да нарушават тези на другите, а първокласници ги отразиха в своите рисунки.

Темите „Лична неприкосновеност, право и отговорност" и „Образованието - шанс за ромските деца" бяха дискутирани с ученици от ПГВМ „Ив. П. Павлов", ЦНСТ-МГД и ХII ОУ „Ст. Караджа".

Секретарят на МКБППМН Донка Вътева проведе практикум със студенти от III курс, специалност „Социална педагогика" на Педагогическия факултет към Тракийски университет. Студентите се запознаха с мерки и действия, гарантиращи спазването на Конвенцията на ООН за правата на детето, превантивни дейности на институцията и партньорството й с други местни организации, с цел създаване на устойчиви условия за живот и развитие на децата на Стара Загора.

По покана на Местната комисия в инициативите се включи Петър Иванов, ученик в ГПЧЕ ,,Р. Ролан", представител на децата от област Стара Загора в Съвета на децата към ДАЗД. Пред четвъртокласници от НУ „Д. Благоев" той представи видеоклип, посветен на основните права на децата, в който герои са четвъртокласници от две столични училища. Посланикът на старозагорските деца изслуша мненията им и от тяхно име ще даде предложения на председателя на ДАЗД във връзка със законопроекти, стратегии, програми, касаещи децата.