дървета
дървета / iStock/Getty Images
Могат да бъдат подавани онлайн сигнали от граждани
Община Стара Загора създаде дигитален регистър на растителността, в който са включени близо 10 000 дървесни екземпляри, които се намират в централна градска част: в карето между бул.“Славянски“ на юг до бул.“Августа Траяна“ на север и между ул.“Княз Александър Батенберг“ на запад до бул. „Крайречен“- на изток.
 
Регистърът показва вида на дървото,оценки на короната и стъблото на растението, както и препоръка на ландшафтен архитект по отношение на състоянието на дървото при неговата фитосанитарна оценка. При отбелязване на конкретния екземпляр в системата автоматично излиза цялата информация за него.
 
„Чрез Регистъра на растителността в Стара Загора, гражданите могат да подават сигнали за изсъхнали клони или забелязано гниене на конкретно дърво“, съобщи Марияна Друмева, младши експерт в отдел „Устройство на територията“ в Община Стара Загора и обясни, че сигналите ще се обработват веднага от специалистите.
 
Процесът по паспортизацията на дървесните видове в Община Стара Загора започна през 2007 година и продължава и в момента.
 
Очаква се в началото на следващата година да бъдат нанесени дървесните видове от парк „Митрополит Методий Кусев“.
 
Регистърът може да бъде намерен на адрес: https://www.starazagora.bg/bg/trees