В горите у нас доминират вековни дървесни видове
В горите у нас доминират вековни дървесни видове / БГНЕС, архив
В горите у нас доминират вековни дървесни видове
90963
В горите у нас доминират вековни дървесни видове
  • В горите у нас доминират вековни дървесни видове

България заема челни позиции в Европа по вековни гори, богати на биологично разнообрание и ценен генoфонд. 57% от горите в България са в зони по „Натура 2000", отчете пред Дарик инж. Ценко Ценов, директор Дирекция „Гори и лесовъдски дейности" в Изпълнителна агенция по горите. Част от тези гори са на 150, 200 и дори 300 години.

България заема челни позиции в Европа за вековни гори, каза пред Дарик инж. Ценко Ценов. Страната ни е на трето място по включване на територии в зони от Натура 2000 след Словения и Хърватия. По-голямата част от горите у нас са доминирани от дървесни видове с висока възраст, над 100, 120, 140 години и даже повече. Фигурират дори територии с гори на възраст над 200 години.

Вековен дъб от Насалевци ще се бори за "Европейско дърво на годината 2017"

"Горите във фаза на старост са такива които се заделят в зоните по "Натура 2000" и там се съхранява отделен генетичен фонд, който спомага както за опазване, така и за съхраняване и поддържане на биоразнообразието и имат важна функция за подобряване на водния баланс на екосистемите", обясни инж. Ценов. Той подчерта, че има малка разлика между гори във фаза на старост и стари гори, които могат да бъдат на възраст от 30-40 години и по-стари до вековни.

Териториите с гори, включени в екологичната система от защитени зони в Европейския съюз „Натура 2000", подлежат на специален статут на защита от изсичане и застрояване.