Дъб от с. Насалевци ще ни представи в конкурса Европейско дърво на годината 2017
Дъб от с. Насалевци ще ни представи в конкурса Европейско дърво на годината 2017 / БГНЕС, архив

Дъбът от с. Насалевци, община Трън, ще представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2017".

Дървото е "взело" днес титлата "Дърво с корен 2016" по време на официалната церемония по награждаването, организирана от фондация "ЕкоОбщност", съобщават организаторите на проявата, провела се в Дома на Европа в София.

Със 715 гласа от общо 2203 500-годишният дъб спечели привилегията да представи страната ни в международния конкурс, се уточнява в информацията.

Вековният гигант ще получи и диагностичен преглед от Асоциацията на арбористите в България, който трябва да предпише мерки за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такива.

Общо десет дървета са стигнали до финала на конкурса "Дърво с корен 2016". Те са били определени чрез онлайн гласуване.

В допълнителната категория "Вековните дървета говорят" победител е благунът от с. Правешка лъкавица, община Правец.

За "Млад природолюбител" наградата е за децата от клуб "Приятели на книгата" към НЧ "Просвета", с. Патреш, община Павликени, които са участвали в кампания за засаждане на 43 липи и овошки в селото.

В новата допълнителна категория - "Изборът на експертите", отличието е за 58-метровия смърч от резервата Парангалица в Рила, който е и най-високото дърво в България.

Журито на конкурса е определило и една допълнителна специална награда на учениците от СУ "Максим Райкович", гр. Дряново, за инициативност и положени грижи за Дъба на Асеневци в с. Долни Драгойча, община Дряново.