Обявяват до дни конкурса за изграждане на атракционен център
Обявяват до дни конкурса за изграждане на атракционен център / Пресцентър
Обявяват до дни конкурса за изграждане на атракционен център
68351
Обявяват до дни конкурса за изграждане на атракционен център
  • Обявяват до дни конкурса за изграждане на атракционен център

До няколко дни община Стара Загора трябва да обяви датата, на която ще се проведе конкурсът за изграждане на демонстрационноатрактивен център в старинен стил в района на Зоопарка. Решението за провеждането на такъв бе взето на последното заседание на Общинския съвет по предложение на кмета Живко Тодоров.

Началната конкурсна цена, определена от Общинския съвет е 800 лева. Срокът за отдаване на терена, на който ще бъде изграден центъра е пет години, а минималната инвестиция - 20 000 лева.

Основен кандидат за изграждането на центъра е прабългарската школа „Багатур".

„Идеята за такъв атракцион е от момента на създаването на школата. Целта ни е това да бъде нашето място, където ще можем да развиваме дейността си. То трябва да бъде леснодостъпно, а и тъй като работим с деца и подрастващи да е място, където те често идват.

Затова се насочихме към Зоопарка. И въпреки че от възникването на идеята мина много време едва сега, заедно с кмета Живко Тодоров намерихме подходяща форма за осъществяването й", коментира пред Дарик Явор Гънчев от прабългарската школа по оцеляване „Багатур".

Той допълни, че има известно притеснение от факта, че за избрания терен предстои конкурс. „Разбира се, че няма гаранция, че ние ще сме победителите. Но пък идеята идва от нас. Ние сме тези, които от години убеждаваме общинските власти, че такова нещо е нужно. А и правилата в решението са направени по нашето предложение", допълни още Явор Гънчев.

Минималната инвестиция, която Общинският съвет предвижда в подобно съоръжение е в размер на 20 000 лева. „Още преди да сме получили мястото, имаме спечелен проект за провеждане на безплатни занимания. Кандидатстваме и по европейски младежки програми и голямата част от тези пари са осигурени. Освен това те са предназначени не само за строителството, но и за екипировката, която при нас е много специфична", обясни Явор Гънчев.

Още за бъдещия атракцион чуйте в прикачения звуков файл