Областният управител оспори решение на Общински съвет Мъглиж
Областният управител оспори решение на Общински съвет Мъглиж / Областна администрация Стара Загора

Общински съвет Мъглиж, в своето решение дава съгласие да се учреди на СНЦ Стрелкови клуб „РОНИН"- Стара Загора, безвъзмездно право на ползване за осъществяване на спортна дейност на аматьорски принцип, за организиране и провеждане на мероприятия от Държавния спортен календар по отделните видове стрелкови спортове, както и за осъществяване на активен отдих от гражданите на гр. Мъглиж върху имоти - частна общинска собственост. Двата поземлени имота представляват земеделски земи с начин на трайно ползване - изоставена орна нива. Съгласно решението на Общински съвет Мъглиж, поземлените имоти се обявяват за общински обекти с първостепенно значение. В Допълнителните разпоредби на Закона за общинската собственост са изброени кои обекти са с първостепенно значение. В Решението не са приложени също така материали, от които да се направи извод за сключен договор за предоставяне на услуга по Закона за концесиите или договор за публично - частно партньорство по Закона за публично - частното партньорство между Община Мъглиж и СНЦ „РОНИН", както и изготвена стратегия за поземлените имоти, които ще се използват за спортни обекти.

Към така приетото решение на Общински съвет Мъглиж не са приложени документи, от където да е видно дали СНЦ Стрелкови клуб „РОНИН" гр. Стара Загора отговаря на посочените в Закона за физическото възпитание и спорта изисквания и дали същият е регистриран за общественополезна дейност.

За земеделските земи, съгласно българското законодателство е приложим Закона за опазване на земеделските земи, който се явява специален по отношение на Закона за общинската собственост и гласи, че земеделските земи са основно национално богатство и се използват само за земеделски цели.