Откриват градинката „Пингвините“ в четвъртък
Откриват градинката „Пингвините“ в четвъртък / Община Стара Загора
Своеобразният нов старозагорски артквартал в отсечката на улица „Сава Силов“ ще отбележи три в едно – своя празник, световния ден без автомобили и разбира се – годишнината от обявяването на българската независимост.

Уличката между Кукления театър и градинката Пингвините ще бъде отворена само за пешеходци, а в 12:30 ч. на нея ще бъде разположена и празничната трапеза на съкварталците, която ще бъде осветена от Старозагорската света митрополия. За събитието помагат от минералните води „Бачково“, както и легенданата старозагорска марка „Загорка“.

Общата трапеза е пред комплекса „Уникато“, който успя да спаси и адаптира една от знаковите за града къщи. Затова и от 11 ч. и през целия ден там ще има изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева.

В 17.00 ч., в близкото бистро „Пегас“, идват Спомени от „Клуба на писателя“ - с Росица Ранчева и поета Таньо Клисуров. „Пегас“ е наследник на легендарното поетично кафене на Стара Загора.
В 19.00 ч. в Къщата на архитект Христо Димов започва Ailia X - авторски музикален проект на Александър Леков и Желязка Белчилова за седемструнен бас и глас. В 21.00 ч., отново в Къщата на архитекта, Държавна опера – Стара Загора ще направи своята популярна Джазоспекция.

Детската и ученическа програма е фокусирана най-вече около сградата Кукления театър. Сутринта започва с детското куклено представление "Банда бацили" – в 11 ч.

От 11:30 ч. до 14:00 ч. пред Кукления театър ще има детски пленер, както и работилничка за деца "Звездни мигове"на клуба "Забавна астрономия" на Пенка Ганчева. И двете прояви са на Центъра за подкрепа на личностното развитие. В същия часови пояс ще има и представяне на приказки-игри и настолни игри за деца на писателя Никола Райков, както и изложба на ученически произведения на тема „Традициите на България“, организирана от учителите от „Заедно в час“.

По цялата отсечка на улица „Сава Силов“ и в градинката на Пингвините ще премине и уличното шоу на Цирк „Играчка-Плачко“ – от 12 до 14 ч.
Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитект Христо Димов и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. Зад събитието седят още Община Стара Загора и Старозагорската света митрополия, комплекс „Уникато“, бистро „Пегас“, Националния фонд „Култура“.Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, наскоро започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.  

Първото събитие от септемврийската програма беше улична изложба с фотоси на старозагорски актьори с помощта на Българската национална филмотека. Изложбата и сега може да бъде разгледана в популярната старозагорска градинка Пингвините, пред църквата „Св. Николай“. Програмата продължи с джаз и рок концерти в „Пегас“. На 14 септември в Държавния куклен театър беше и семинарът TEDхСтара Загора.  

На улица „Сава Силов“ през септември предстоят още много събития. През целия месец се осъществява АРТ Пулс - международна резидентна програма в Къщата на архитекта, а на 27 септември, на същото място, е и старозагорската Нощ на изкуствата.

Прочутият Международен куклен театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ стартира на 24 септември и ще продължи пет дни.

Ето и пълната програма: 
 
11:00 ч. - 12:00 ч. - "Банда бацили" - спектакъл за деца на Куклен театър-Стара Загора;
 
11:30 ч. - 14:00 ч. - Детски пленер на Център за подкрепа на личностното развитие - Стара Загора на прощадката пред Куклен театър-Стара Загора
 
11:30 ч. - 14:00 ч. - Представяне на приказки-игри за деца на писателя Никола Райков на прощадката пред Кукления театър. Настолната игра „Таласъмски истории“ ще бъде на разположение за всички, които биха искали да поиграят на нея.
 
11:30 ч. - 14:00 ч. - Работилничка за деца "Звездни мигове" - клуб "Забавна астрономия" с ръководител Пенка Ганчева към Център за подкрепа на личностното развитие - Стара Загора;
 
11:30 ч. - 14:00 ч. - Изложба на ученически произведения на тема „Традициите на България“ организирана от учителите от Заедно в час;
 
11:00 ч. - 20:00 ч.- Изложба с фотографии на къщата на арх. Мара Георгиева в комплекс „Уникато“;
 
12.00 ч. – 14:00 ч. - Улично шоу на Цирк „Играчка-Плачко“ по ул. Сава Силов и на Пингвините
 
12:30 ч. - 13:30 ч. - Празнична трапеза пред комплекс "Уникато";
 
17:00 ч. - 18:30 ч. - Спомени от Клуба на писателя в клуб "Пегас"
 
19:00 ч. - 20:30 ч. - Ailia X - проект за седемструнен бас и глас - авторски музикален проект на Александър Леков и Желязка Белчилова в Къщата на Архитекта;
 
21:00 ч. - 22:30 ч. - Джазоспекция - отново в Къща на архитекта;