Откриват ловния сезон за диви прасета
Откриват ловния сезон за диви прасета / Dariknews.bg, архив
921 диви свине са отстреляни от началото на октомври до сега на територията на Старозагорска област. За всички са предадени проби за изследване за Африканска чума по свинете и трихинелоза.
 
До този момент няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете в региона е констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните. Почти всички задни дворове в областта са депопулирани, а стопаните, които са подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция, са получили определеното подпомагане.Предстои разглеждане на документи за финансово подпомагане, подадени след оказания срок, които ще бъдат изпратени към МЗХГ.От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове.
 
Ситуацията в Старозагорска област по отношение на Африканската чума, е спокойна, което се дължи на навременните мерки и отличното взаимодействие между институциите, ангажирани с проблема. Около този извод се обединиха участниците в заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова.