/ община Стара Загора
Над 300 фотоса, представящи едни от най-важните моменти от историята на Стара Загора в периода от Възраждането до средата на XX век, са експонирани в откритата днес изложба "150 години с името Стара Загора в парк "Пети октомври".

Какво, къде, кога в Стара Загора

Експозицията от 28 платна, които представят информацията, събрана от екип специалисти от Регионален исторически музей, Художествена галерия, Регионална библиотека "Захарий Княжески", Музей "Литературна Стара Загора" и историкът Величка Койчева, със съдействието на Община Стара Загора.

"Това е част от историята на нашия град, и частица от историята на България", изтъкна в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева.

Началото е поставено през пролетта на 1871 година в Цариград заседава Първият български църковно-народен събор. Той изработва устава на Новооснованата Българска екзархия. На Събора Ески Заара е представена от Хаджи Господин Славов.

Романтично настроение през юли в Стара Загора

"По негово предложение се създава и Старозагорска епархия, с център Ески Заара, която трябва да бъде оглавена от епископ Загорский. След решенията на събора започва да се утвърждава името Стара Загора", разказа Райна Антонова, уредник в отдел Нова история в Регионален исторически музей Стара Загора.

Старозагорци и гостите на града ,които ще разгледат експозицията, ще могат да се "разходят" из правите улици, проектирани от Лубор Байер, красивите паркове, изградени с много усилия, да видят красивите градски къщи, проектирани от архитекти, родени в града, но завършили университети във Виена и Прага.