лютиери
лютиери / netinfo
Над 120 струнни музикални инструменти участват в провеждащия се за първи път в България Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Те са изпратени от майстори –лютиери от различни краища на света, домакин е Казанлък. Специално за конкурса и по повод 100-годишнината от лютиерството в Казанлък, в града на розите пристигна уникална 3-вековна цигулка, изваяна от ръцете на прочутия италианец Джузепе Гуарниери, живял през XVII век.

Ценният експонат ще може да бъде видян само на 2-ри и 3-ти юни в Музей на розата – Казанлък. Останалите инструменти, които участват в конкурса по лютиерство, ще останат изложени до 22 юни, като на 2 юни от 18.00 часа на тържествена церемония ще бъдат обявените победителите. Техните изделия ще се оценяват от специално жури, което има и уникалното право да сертифицира инструменти на името на големия Антонио Страдивари.

Ето и  журито:
ФЛОРИАН ЛЕОНХАРД- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЖУРИТО (АНГЛИЯ)
Един от най-добрите експерти на струнни музикални инструменти в света. Завършил е института по лютиерство в Митенвалд - Германия. Членува в световни  асоциации и в момента е най-известния реставратор. Ателието му е в Лондон. Той е лицензиран бизнес оценител, както и консултант на световно известни солисти. Написал е много научни трудове, свързани с лютиерството. Организирал е конференции в много държави по света. Многократно е бил жури на международни конкурси.
 
КАРЛО ВЕТТОРИ е от Флоренция, ИТАЛИЯ. Той е син и ученик на Дарио Веттори. Усъвършенства се под ръководството на Джузепе Орнати. Печели награди на национални и международни конкурси. Той е един от най-известните лютиери в Италия, който има голяма колекция на музикални инструменти. Издава списания “Артелютария”, написал е много книги свързано с лютиерството. Има открит  музей на своите инструменти в град Ливорно.

ГУАЛТИЕРО НИКОЛИНИ живее и работи в град Кремона, ИТАЛИЯ. След дипломирането си в град Павия, започва да се интересува от лютиерство. Преподава италиански език в международната школа “Антонио Страдивари” град Кремона, на която е заместник-директор. Организира и представя лютиерското изкуство в международен аспект, така също издава книги и каталози на различни езици. 12 години е бил председател на Асоциация на лютиерите в Италия ( ALI), заместник-председател на Асоциация по изработка на акустични инструменти и повече от 10 години е председател на Национална Асоциация на Италианските Лютиери (ANLAI). Организатор е на мостри, концерти, конференции,  свързани с лютиерството и, не на последно място, Национални и Международни конкурси, както и този в град Казанлък.

ИКУКО СУЗУКИ (от ЯПОНИЯ) е единствената жена в този конкурс. Завършва школата по лютиерство в град Кремона - Италия. Усъвършенства се в ателието на братята Сколари. След завръщането си в Япония открива школа по лютиерство  в Осака, където преподава кремонския стил на изработка. В това начинание много й помагат световно известните майстори Сколари и Мораси. Жури е на много международни конкурси. Член е на проект за музикални инструменти в град Нара.

ДЖОРДЖИО СКОЛАРИ работи и живее в Кремона, ИТАЛИЯ. Завършва международната школа по лютиерство под ръководството на световно известните майстори Згаработто и Морасси. Последните двама са дали тласък на съвременното лютиерство в Италия. Има ателие, където работи с брат си, който също е лютиер. Преподавател е в школата на Страдивари и по-късно заема длъжността заместник-директор. „Благодарение на добрата подготовка, която е дал на мен и моите колеги, сме постигнали високи професионални резултати”, споделя Едрьо Едрев – първият българин, завършил Международен институт по 
лютиерство „Антонио Страдивари“ Кремона- Италия. Извън преките си задължения Сколари участва в много инициативи, свързани с лютиерството. В момента е председател на Консорциум “Антонио Страдивари” –Кремона.

ГРЕГ АЛФ (от САЩ) завършва школата на Страдивари в Кремона. След дипломирането се прибира в САЩ, където има ателие. Изключително прецизната работа му носи успехи на международни и национални конкурси. Неговите инструменти са водещи в симфонични оркестри. Бил е гостуващ преподавател в много учебни заведения по музика. Изключително отворен е да сподели своя опит, както с колеги така и с музиканти.

ДЗЕНГ КУАН (от КИТАЙ) завършва музикалната академия в Пекин и след това учи в школата на Антонио Страдивари - Кремона, която завършва през 1988г. Завръщайки се в Китай, заема длъжността Директор на пекинската консерватория, както и председател на лютиерите в Китай. Бил е министър на културата. Той е постоянен член на комитета на Националния народен конгрес. Бил е участник  и жури на много национални и международни конкурси.

РОБЕРТО ВИЛЛА (от ИТАЛИЯ) от няколко години е член и секретар на Национална Асоциация на италианските лютиери (ANLAI). Неговата задача е да организира мостри, концерти, конференции, както и документални филми, които се излъчват по национални италиански програми. Успешно организира представяне на лютиерството Кастелло Сфорцеско – Милано; музея на музиката Шереметев - в Санкт Петербург и музикалната академия в област Ломбардия.

ЕДРЬО ЕДРЕВ – гр. Казанлък (БЪЛГАРИЯ)
Първият български лютиер, завършил Международен институт по 
лютиерство „Антонио Страдивари“ Кремона - Италия (1981-1985г.) Носител на много награди от международни конкурси. Дипломира се под ръководството на световно известните лютиери Бисолоти, Амигети, Сколари. 1991-1993г. завършва школа за професионално изработване на лъкове в град Кремона-Италия. Първият преподавател в паралелка по лютиерство към Художествена гимназия в град Казанлък. Председател на Регионално сдружение на майсторите лютиери 1998-2014г. Лицензиран оценител на инструменти към Агенция за приватизация, постоянен експерт към Министерството на културата, притежава сертификат на Асоциация на Бизнес оценителите от 1998г. Награди и отличия: Международен конкурс Италия- Бавено: 1995г. ; 4-то място виола специална награда; 1999г. 3-то място виола бронзов медал; 2001г. 3-то място виола при неприсъдено първо място и бронзов медал. 1989г. 3-то място виола в Чехия и награда за звучност от Токийската консерватория Япония. 1993г. 4-то място виола в Унгария и специална награда на Стефано Кония.
Творческата си кариера продължава като жури на Международни конкурси: 2011г. Пизоне – Италия
2013г. Кремона, Италия – Моцате -Милано
2015г. Пизоне – Италия
2017г. Сесто Фиорентино Флоренция – Италия
2018г. Кремона Италия- Казанлък
През 2017г. е избран за Почетен гражданин на град Казанлък.

ГАЛИН ПЕНЕВ (гр. Казанлък, БЪЛГАРИЯ)
Професионалната си кариера започва през 1997 г. Изработва и реставрира барокови, класически, фламенко и металнострунни китари. Участва в международно конкурси, сред които е и Международния конкурс за класическа китара – Бавено (Италия), като там се класира на 7 място от над 30 участници от цял свят. Първата си китара изработва в далечната 1989 г. и днес вече е сбъднал мечтата си – работи в собствено ателие в гр. Казанлък. Консултант е на казанлъшкото предприятие „Кремона – България” ЕООД за изработване на китари. Участвал е в множество лютиерски изложби. От създаването до 2009 г. е секретар на Сдружението на майсторите лютиери. На инструментите на Георги Пенев днес свирят десетки концертиращи китаристи, композитори и студенти от цял свят. Активно се занимава с репарация и реставрация на барокови, ренесансови и модерни инструменти.

СТЕФАН ХРИСТОВ (гр. Казанлък, БЪЛГАРИЯ)
Роден на 22.11.1967 г. в гр. Казанлък. Висшето си образование завършва през 1996 г. в Академията за Музикално и танцово изкуство в гр. Пловдив специалност – класическа китара. По време на следването си посещава майсторски клас по Камерна музика при проф. Бернард Хеб. От 1990 г. е преподавател по класическа китара  в  родния си град. Неговите ученици са носители на призови места от Национални и Международни конкурси. Стефан Христов е член на журито на Международния конкурс за класическа китара в гр. Гоце Делчев. Със съпругата си Румелия Христова–виолончело печелят Първа награда като дуо в раздел „Камерна музика”  в същият конкурс  през 1998г. с председател на журито проф. Иван Спасов. Като дует концертират в страната и чужбина.