уникална цигулка
уникална цигулка / netinfo
Цигулката ще остане в града на розите само 24 часа и може да се види до утре сутрин в Музея на розата
15-годишният Александър Тянов от Казанлък имаше уникалния шанс да изсвири „Дубъл Партита №2“ от Бах на 300-годишната цигулка Guarneri del Gesu 1742- Ricci. Като „късмет“, определи шанса си да е първият българин докоснал тази 3-вековна цигулка Александър, а преживяното с нея като незабравимо. Момчето от Казанлък е  ученик в СОУ „Екзарх Антим Първи“ и свири на цигулка от 5-годишен. Негов учител е Георги Стойчев.
 
Изключително ценната цигулка пристигна в Казанлък в рамките на 115-тия Фестивал на розата и провеждащият се за първи път в България Международен конкурс за съвременно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Цигулката ще остане в града само 24 часа и може да се види до утре сутрин в Музея на розата в Казанлък.
 

цигулка
netinfo


Редкият музикален инструмент  датира от 1734 година и е притежание на частен колекционер от Китай-Съ Чън Лу. Той е носител на наградата „Паганини“ и  цигулар №  1 в момента  в Китай. Неговата уникална цигулка  бе представена в Казанлък от Дзенг Куан,  бивш министър на културата на Китай, възпитаник на Школата на Антонио Страдивари  в Кремона, Италия, настоящ директор на Консерваторията в Пекин, председател на лютиерите  в Китай и Почетен гражданин на Казанлък за 1987 година.
 

цигулка
netinfo


Историята на китайския лютиер, който е част от международното жури, което е в Казанлък, за да оцени представените струнни инструменти в първия провеждан в Казанлък международен конкурс по съвременно лютиерство  за цигулка, виола, виолончело и китара, е повече от любопитна.
 
Самият Дзенг Куан е участник в международен инструментален конкурс в Казанлък, където свири на виола и цигулка,  през 1987 година. Получава две първи места и два златни медала за изпълненията си. За успеха му тогавашната градска власт,  начело с Кмета на Столетието Станчо Коев му връчва най- високото почетно отличие на Казанлък- Почетното гражданство.  
 

уникална цигулка
netinfo


Уникалната 300-годишна цигулка, която днес китайският лютиер представи, се съхранява в специална стъклена витрина и под охрана. Закупена е от своя притежател съвсем скоро на търг в Лондон и по думите на Дзенг  Куан струва 15 милиона евро.
 
Изработената в далечната 1734 година от италианския майстор и ученик на Страдивари,  Джузепе Гуарниери, превърнал се в идол за лютиерите по света, има възхитително фин, божествен  звук. Това успяха да уловят всички присъстващи на изпълнението на младия казанлъшки виртуоз, което се проведе в зала, без специална концертна акустика.
 

цигулка
netinfo


За създателя на уникалната цигулка  Джузепе  Гуарнери, който е роден през 1698 г., днес се знае сравнително малко. Славата му идва едва след смъртта му – 1744 г. И до ден днешен никой все още не разгадал тайната на неговото майсторство и не може да каже от къде е вълшебният звук на изработените от него инструменти. Мнозина казват, че звукът от творенията на Страдивари бил звезден, а на Гуарнери – божествен.
 
Днес на цигулките, измайсторени от ръцете на великия Джузепе Гуарнери, свирят само най-добрите и признати в световен мащаб виртуози.

цигулка
netinfo


Творенията на италианеца остават все така неподвластни на времето.
 
Повече от 100 инструмента виоли, цигулки, чела, ще оценява 11-членно международно жури, под председателството на  Флориан Леонхард от Англия. Сред оценителите има още представители на България, Япония, Италия, САЩ и Китай.