Набират средства за църквата в Обручище
Набират средства за църквата в Обручище / DarikNews.bg, архив

Започва набиране на средства за ремонт на църквата в гълъбовското село Обручище. Това каза пред Дарик кметът на Гълъбово Николай Тонев. Средствата ще се събират успоредно с тези за новия храм в село Мъдрец. По този начин жителите на Обручище няма да бъдат ощетени, коментира Тонев и допълни, че храмът в селото подлежи на ремонт.

В края на миналата година жителите на двете села започнаха протести пред старозагорската митрополия. Причината бе, че църковните им настоятелства имаха спечелен проект по мярка 322 на държавен фонд „Земеделие", който им позволява храмовете да бъдат възстановени с европейски средства. Общата сума на проекта е 1,2 милиона лева.

„Проектите са одобрени, парите са осигурени. Заради необслужването на предварително посочената банкова сметка обаче се оказа, че тя е закрита. Затова се наложи да открием нова, избрахме друга банка. И тъй като всяка промяна трябва да се отрази официално, към договора беше написан анекс, който също трябваше да бъде подписан от митрополит Галактион.
„Вече четири месеца обаче това не се случва", коментираха тогава хората.

Вчера в гълъбовското село Мъдрец бе направена първа копка за построяване на нов православен храм. Старата църква в селото е с отклонение от основите около 40 см и е невъзможно да бъде използвана. Тя ще остане като паметник на културата и най-вероятно ще бъде направен козметичен ремонт.

Новият храм ще носи името Свети Николай Чудотворец и трябва да бъде готов най-късно до месец ноември. Църкавата ще бъде изградена със средства от дарения и с помощта на общината. Парцелът е прехвърлен от община Гълъбово на старозагорската митрополия.

840 са жителите на село Мъдрец.