Музеят с постоянна експозиция на 3 март
Музеят с постоянна експозиция на 3 март / netinfo
На 3 март ще бъде открита постоянната експозиция на Регионалния исторически музей в Стара Загора, убедени са от ръководството. Тогава ще гостува и изложбата “Уникални исторически костюми, реквизит и оръжия от любими български филми”.

Второта голяма изложба, която ще бъде подредена на четвъртото експозиционно ниво на музея, е “Експонати от Старозагорско във фондовете на Националния археологически музей”. Сред тях е една уникална находка от бронзови предмети, открити в два големи долиума.

Сред амбициозните проекти , по които ще работят от музея е превръщането на Ески Джамия в култов център и атрактивен туристически обект. До момента държавата е осигурила необходимата финансова квота от близо 1 милион и 200 хиляди лева, за да може да се кандидатства за субсидиране от структурните фондове. Цялостното завършване по реконструкцията обаче ще струва около 3-4 милиона евро, прогнозира директорът на Регионалния исторически музей Светла Димитрова.

Тя отчете като успешна изминалата година , в която основният фонд е обогатен с 1 179 експоната, работено е по 43 научни теми, а финализираните проекти са 6. От музея се похвалиха, че притежават една от най-богатите библиотеки в страната.

Продължават проверките на фондовете в РИМ. Минимални са установените липси в проверените фондове "Нова история" и "Най-нова история". Тази година започна проверка на Средновековния фонд. Предстои да се проверят лапидарните паметници и фонд "Етнография".