математици
математици / netinfo
От 2 до 6 август  в столицата на Малайзия Куала Лумпур ще се проведе откритото първенство на Азия по математика -  Asia International Mathematical Olympiad Open
 
Шестима млади старозагорски математици са поканени за участие в пристижното състезание –  петокласниците Любен Карбанов и Михаил Михов, шестокласниците Светослав Карабалиев и Мирослав Минчев, седмокласника Теодор Танков, и петтимата от ПМГ „Гео Милев” в Стара Загора, както и Христо Анастасов от 4 клас на СУ „Максим Горки”.
 
Поканата е основана на успехите им на Сингапурско – азиатската олимпиада и на турнира Математика без граници  през 2017 година.
 
Участието в надпреварата в Куала Лумпур ще бъде третото състезание с българско участие. През 2014 г. в китайския град Чънду Мирослав Маринов от Математическата гимнацзия в Пловдив, сега студент в Кембрийдж, стана шампион на Азия. Миналата година в Хонг Конг пък  старозагореца Михаил Михов завоюва бронзов медал.
Припомняме, че младите старозагорски математици успяват в начинанията си благодарение на неоценимата помощ на община Стара Загора.