Мария от Стара Загора с призив към хората: Да си помагат
Мария от Стара Загора с призив към хората: Да си помагат / БГНЕС

15-годишната Мария Звездева спаси живота на шофьор на тролейбус в Стара Загора и предотврати катастрофа с много тежки последици.

Случката е станала в петък по обяд. Тогава момичето, възпитаничката на спортното училище "Тодор Каблешков", се е прибирало в социалния дом, където живее. В тролейбуса са пътували над 20 души, но само тя е помогнала на шофьора.

"Стана това нещо с човека, извадих му езика. После му измих лицето с вода. Накарах го да слезе от тролея, да подиша и го попитах дали му се е случвало и преди подобно нещо. Аз предположих, че може да е от умора", разказва от първо лице преживяното Мария.

Тя потвърждава още, че никой от останалите пътували в тролея не се включил да помогне на шофьора, а останали на местата си.

Мария е от 9 години в Дом "Мария Терезия" в Стара Загора, разказа за Дарик директорът на Дома Латинка Петрова.

"Едно много приятно, благородно дете. Това не е първата постъпка на Мария, която има такъв човеколюбив характер Тя помага и на децата от дома, помага и на свои съученици и приятели. Тя е много добронамерена към хората, има много позитивно отношение към всички. В душата й няма злоба. Тя е момиче, което е отворено за общуване с хората, има желание да бъде добра ученичка, добра спортистка", описва я директорката.

Момичето учи плуване и мечтае да стане треньор. Познава правилата за бърза помощ от спортното училище.

Чрез ефира 15-годишната Мария отправи към хората съвет да бъдат като нея и да не се притесняват да помагат.

Днес момичето беше отличено с почетна грамота от директора на Спортното училище "Тодор Каблешков" Димо Неделчев. Това стана на тържествена церемония в присъствието на спасения шофьор Филип Точев.