Мая Манолова
Мая Манолова / netinfo
Националният омбудсман Мая Манолова ще сезира Министерството на здравеопазването и ще настоява за лична среща с министъра за финансова подкрепа за УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора.

Тежко състояние на Университетската болница, персоналът с отворено писмо

Поводът е тежкото състояние на лечебното заведение и постъпилите две жалби от работещите в здравното заведение, подписани от общо 300 души. Според Манолова, ако се наложи трябва да бъде направено преструктуриране в здравното заведение, но то трябва да се извърши със знанието на персонала.

Днес предстои среща между работещите в болницата, ръководството и омбудсмана, на която да бъдат обсъдени проблемите.

Манолова определи като абсурдно и недопустимо орязването на заплатите на персонала и показа фиш за възнаграждение на медицинска сестра, чиято основна заплата е 525 лева и на лекар, който получава 754 лева.

Близо 21,5 милиона лева са задълженията на Университетската болница

След орязването на заплатите за месец декември миналата година те са получили съответно 360,54 лева и 420 лева. "Кадровият дефицит е сериозен проблем и не е оправдано да се прогонват специалисти", категорична е Манолова.

Според нея, заради тежкото финансово състояние в лечебното заведение е под въпрос предлагането на качествена медицинска услуга, тъй като освен за заплати парите не стигат и за поддържане на нормални условия.