Има варианти за стабилизиране на УМБАЛ Проф. Д-р Ст. Киркович
Има варианти за стабилизиране на УМБАЛ Проф. Д-р Ст. Киркович / DarikNews.bg, архив

Ще се търсят варианти за увеличение на средствата за УМБАЛ „Проф.Ст. Киркович", както и възможности за вътрешно преразпределение на болничния бюджет. С оздравителните мерки за най-голямото ни лечебно заведение се ангажирал министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на срещата си с директора на болницата д-р Йовчо Йовчев, областния управител Георги Ранов, председателя на Общинския съвет Емил Христов, депутати от региона.

„Целта е да се вземат средства от резерва на касата и да се вдигне лимита на заработката на болницата. По методиката за заплащане на дейностите на лечебните заведения има вариант да се ползват до 5% от следващото тримесечие", обясни пред Дарик изпълнителният директор на старозагорската болница доц. Йовчо Йовчев. Той допълни, че за 2015 година бюджетът на здравното заведение е намелен с 2 200 000 лева. Според него това разпределение е в несъответствие с дейностите през изминалата година, тъй като към момента в болницата са разкрити нови дейсности. Трябва бързо да се направи прерзпределение на бюджета, за да няма проблем със заплатите на персонала, категоричен е доц. Йовчев.

„Надяваме се оздравителните мерки да се приложат от началото на месец май", обясни Христов. В края на март стана ясно, че с 9% по-малко са парите за здравеопазване за тази година в Старозагорска област в сравнение с миналата.

По-малко са парите тази година и за белодробния диспансер. Здравният министър, по думите на Емил Христов, се е ангажирал за допълнителен лимит , който ще подпомогне дейността на бившия Тубдиспансер поне до края на годината. Часове преди да станат ясни резултатите от срещата при д-р Петър Москов в София, управителят му д-р Любомир Любенов алрамира за фактически фалит-задълженията към момента са близо 400 000 лева, а от1 март лимитът на здравното заведение е намален с 60 000 лева.

„Министър Москов смята, че наличието на няколко болници в един район, част от които са с дублиращи се клинични пътеки, не е добро решение. Засега той се въздържа от коментар за бъдещето на бившия Тубдиспансер, но даде заявка, че се обмислят някакви действия", допълни председателят на Общинския съвет, но беше категоричен, че ще бъдат запазени специалистите, а пациентите ще получават и занапред качествено лечение.