/ netinfo
През изминалата седмица 250 здравни работници на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” излезнаха с отворено писмо до институциите относно тежкото състояние на лечебното заведение.

В писмото бяха посочени 19 точки, в които се описват основните проблеми. Част, от които са авторитарното управление, тежкото финансово състояние и ощетяването на персонала финансово, както и че не са увеличавани заплатите на медицинските сестри и лекарите в някои от звената в болницата.

Общинските болници имат 43 млн. лева просрочени задължения

В писмото те настояха за спешно свикване на Общо събрание на акционерите, борда на директорите и Медицинският съвет, за да бъдат взети необходимите мерки.

Изпълнителният директор на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев коментира финансовото състояние на болницата, като посочи, че задълженията на лечебното заведение са почти 21,5 милиона лева, като от тях над 17 милиона са просрочени.

Създават фонд, който ще спасява болниците пред фалит (ВИДЕО)

Относно броят на работещите в болницата и ситуацията с неизплатените възнаграждения в някои от звената, изпълнителният директор коментира, че към момента в болницата работят 980 служители. "Медицинските сестри са 380, санитарките са 220, а лекарите - 252. През изминалата година лекарите са били с 10 повече - осем са се пенсионирали, двама са напуснали. Леглата са 550. Все още има неизплатени заплати на лекари за месец март 2015 година и на сестри и санитарки от май 2015 година", посочи проф. Йовчо Йовчев.

Дълговете на болниците нарастват

Той коментира още, че персонала има да взима и част от възнагражденията си за декември миналата година, орязани заради негативни стойности.

"Увеличение на заплатите ще има в четири клиники, където възнагражденията не са увеличавани с години и са доста под средните в лечебното заведение", каза проф. Йовчо Йовчев.