/ ThinkStock/Getty Images
Дълговете на болниците нарастват. Над половин милиард са задълженията на лечебните заведения в страната, съобщи пред бТВ министърът на  здравеопазването д-р Николай Петров.
 
На първо място по задължения е пловдивската болница „Св. Георги”, следвана от „Александровска” и на трета позиция е „Пирогов”.
 
В най-голямата спешна болница задълженията са близо 28 млн. лв., като са нараснали близо три пъти за последните 5 години. Просрочията са за 18 млн. лв., като те са основно към доставчици на медикаменти и консумативи.
 
Ето и защо две от най-натоварените клиники на болницата тънат в мизерия. Последният ремонт на сградата, строена в началото на миналия век, е козметичен преди 20 години. За ремонта само на едната клиника са нужни близо 3 млн. лв., но пари „Пирогов” няма.

От ръководството на лечебното заведение коментираха, че само за последната година задълженията са близо 2 млн. лв., като основно те идват от здравно неосигурени пациенти и надлимитна дейност, незаплатена от здравната каса.
 
Здравният министър д-р Петров обеща, че в началото на следващата година ще търси пари. Такъв ангажимент пое и предшественикът му д-р Петър Москов преди 2 години, но обещанието остана неизпълнено.
 
Д-р Николай Петров коментира още, че болницата във Враца няма да бъде закрита. Ще се търсят начини за нейното спасяване. По думите му министерството ще осигури пари за лечебното заведение под друга форма, тъй като законът не позволява отпускане на средства.