Л.Павлова: Целта ни е 2015 г. да не е нулева за строителния бранш
Л.Павлова: Целта ни е 2015 г. да не е нулева за строителния бранш / DarikNews.bg, архив

Нашата цел ще бъде 2015 г. да не бъде нулева за строителния бранш, обеща на среща с представители на Камарата на строителите и на архитектите водачът на листата на ГЕРБ за Стара Загора Лиляна Павлова.

Една от първите стъпки за оздравяване на бранша е промяна в законодателството.
„Законът за обществените поръчки в момента е променен по начин, по който е много трудно приложим и за възложителите, и за изпълнителите. Друго важно условие е типизацията на тръжните документи - за услуги, строителство, надзор. Така ще улесним процеса по възлагане, ще бъдат приложени максимално обективни критерии за оценка и ще се сведат до минимум обжалванията", обясни Павлова.

Тя посочи, че другият закон, който би могъл да бъде опростен и усъвършенстван, е Законът за устройство на територията.

„Спрямо това, което се случи в последната една година е важно да си отговорим дали ЗУТ трябва да бъде сменен изцяло и да се изработи ново законодателство - за строителството и за устройственото планиране. Това остана една голяма дилема пред сектора. Смятаме, че изкуствено разделените министерства трябва отново да се обединят, както и да се върнат отнетите от общините правомощия".

Павлова посочи, че от ГЕРБ ще работят активно за прилагането на друга мащабна програма - тази за енергийна ефективност. Чрез въвеждането й домакинствата ще намалят разходите си за ток почти наполовина, градовете ще придобият модерна и облагородена визия, ще се разкрият нови работни места и ще бъде осигурена заетост за малките и средните предприятия. Бившият регионален министър обясни, че управлението на програмата ще става от общините, но те трябва да изпълнят едно важно условие - да допуснат до участие всички малки регионални фирми.

Отблокиране на ОП „Околна среда", довършване на започнатите проекти по нея, оптимизация на ВиК-сектора и реализация на интегрирани водни проекти на регионален принцип. Това са важните условия, които страната ни трябва да изпълни, за да започне финансирането по новата програма „Околна среда", припомни водачът на листата на ГЕРБ за Стара Загора Лиляна Павлова.

По време на срещата си с архитекти и строители от региона тя дискутира сегашната законодателна и нормативна уредба в секторите, както и възможността за тяхната промяна.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!