Хиляди участници преминаха по централния булевард на Казанлък в най-голямото карнавално шествие в България. Това е кулминацията на 121-я Празник на розата, а тази година мотото е „Казанлък – Прелестите на Долината на розите“.

Казанлък
БГНЕС


Шествието беше предвождано от Царица Роза и нейните подгласнички, след което гостите от цял свят имаха възможността да се запознаят с наследството на Долината чрез пъстри и колоритни състави.
 

Казанлък
БГНЕС


В отделни тематични блокове дефилираха над 5500 участници, предаде кореспондентът на БТА Ралица Стефанова. 

Програмата започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в парк „Розариум“. 

По традиция в последния ден на Празника на розата жителите и гости на Казанлък посетиха ритуала „Розобер“ в розовите градини край Крън, където ще се запознаят с вековната традиция на Долината. За всички желаещи Община Казанлък осигурява транспорт, като автобусите ще тръгнат от хотел „Казанлък“. 

БТА

След ритуала по централния булевард на града премина карнавалното шествие, предвождано от Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички Елена Николаева и Мариам Григорова. В него ще взеха участие всички детски и учебни заведения, читалища, фолклорни, спортни и други състави от Казанлък.

БТА


Днес е и последният ден от програмата на Международния фолклорен фестивал в Града на розите, на който състави от побратимени на Казанлък градове показват своя фолклор и обичаи. В рамките на деня гостите все още имат възможност да посетят и изложението на вино розе “Rose Wine Expo” в залите на Народно читалище „Искра – 1860“. 
 

Казанлък
БГНЕС


Програмата за деня завършва на площад „Севтополис“ с концерт на Веселин Маринов и Тържествена заря-проверка по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ралица Стефанова/БТА