Кметът на община Павел баня Иса Бесоолу обяви парична награда в размер на 1 000 лева за залавянето на извършителите на натравянето и стрелбата по бездомни кучета в града, случили се през последните няколко дни. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация и подчертават, че кметът и неговият екип остро осъждат действията на насилие срещу животни, независимо дали те са домашни, или бездомни.

Жители на Павел баня протестират заради жестокост към куче (ВИДЕО)

Община Павел баня, съвместно с местен ветеринар, започва кампания по безплатна кастрация на домашните животни.  От администрацията допълват, че обработването на домашните любимци ще бъде единствено по желание на собствениците, а манипулациите ще бъдат за сметка на Общината.

Нова жертва на човешката жестокост: Спасиха простреляно куче в Павел баня (СНИМКИ)

„Освен, че кастрираме, обезпаразитяваме и чипираме бездомните кучета на територията на общината и се опитваме след това да им намерим осиновители, в края на миналата година решихме през 2023 година да продължим с грижата, като разширим обхвата. Желанието ни е да подпомогнем стопаните, които обмислят кастрация на домашните си любимци. Процесът по грижата за домашните любимци и бездомните животни, както и отговорността за тях, е и на нас като институция, и на гражданите като стопани, и преди всичко като хора. Трябва да продължим да работим за намаляване на предпоставките за превръщането на домашните животни в бездомни, заявява Иса Бесоолу. 

През 2022 година Община Павел баня е кастрирала и чипирала над 110 кучета, от които за едва 10 са се намерили осиновители.
Ралица Стефанова, БТА