/ Община Казанлък
По време на официалната церемония в навечерието на Националния празник 3 март в парк „Розариум“ Галина Стоянова отличи малките таланти - големите победители в първия Националния конкурс „Венчайте България с лаврови венци“, който се проведе под неин патронаж, съобщиха от Общината.

Община Казанлък

„На дати като тази - 3 март, 6 и 22 септември, 19 февруари, 2 юни всички ние притихваме пред паметните плочи в минута мълчание. В тази оглушителна тишина говорят историците. 

Община Казанлък


Защото така, както и днес, те пренасят през времето традицията, да знаем автентичната истина за нашата история, за бойната слава на нашето Отечество – България.“, обърна се Кметът на Казанлък към родолюбивото множество.

Откриха възстановения войнишки Паметник на загиналите воини за свободата на България в Казанлък (СНИМКИ)

Тя обърна внимание, че именно децата, учениците „със своята искреност, истинност, със своята почтеност и честност пресъздават това време, и настоящето, и бъдещето със словата си“.

Община Казанлък

„Защото преди още Апостолите да започнат своята борба за свобода, българският народ беше спечелил своята духовна битка, имайки и до днес три свещени неща: род – царствен и вековен, вяра - силна и непоклатима, език - мълвен, но и силен като огън и меч“, посочи Галина Стоянова.

Община Казанлък

„И тази година Община Казанлък поставя на първо място младите, децата - онези, които носят истинския дух на нашето мило Отечество и които ще продължат да го съграждат с истинска любов и отговорност“, заяви Кметът на Казанлък и даде думата на своя руски колега - кмета на Толиати Сергей Анташев.

Община Казанлък

„Благодарността на българския народ към русите освободители и руския народ преминава през днешните духовни и културни връзки на двата народа, така както ние го правим вече 25 години заедно - Толиати и Казанлък.

Отменят се тържествата и шествието с 300-метровото българско знаме в Стара Загора

И това не е просто история, защото знанието и почитта ще минават по мостовете, които ние ще изградим между народите си. А младите хора са онези, които ще ни следват.“, каза кметът Галина Стоянова.
 
Община Казанлък


„Между нас има много обща история и Ви благодаря, че пазите паметта, че помните, че България е постигнала свобода, чест и мир в съвместната борба на нашите войници.“, сподели Кметът на Толиати и пожела мир и добро на българите.

Община Казанлък отбелязва тържествено Освобождението на България (ПРОГРАМА)

Кметовете на Толиати и Казанлък заедно наградиха първенците в националния конкурс: Фая  Гератлиева от  Крън, Кирил Димов от Казанлък и Стефани  Долапчиева от Сливен, първенци за патриотичните си творби, посветени на опълченец или участник в Руско-турската Освободителна война от родния край.
 

Община Казанлък


„Отбелязваме 3 март, защото на него най-после България възкръсва“, посочи вицепремиерът и министър на отбраната. „На този ден ние благодарим на воините на Руската империя от всички националности“, каза Красимир Каракачанов и припомни участието на българите във всички битки.

„Ние нямаме право да се отказваме от нашите идеали! Няма нови и стари идеали! Има идеали, заради които нашите деди са умирали и те са тук, върху този паметник. Това са идеалите, за които и днес трябва да се готви българското общество като дух, като воля и като сила на своята войска!“, призова заместник министър - председателят за обединение в деня на Националния празник, независимо от различията, за да осъществим идеала на предците си за „силна и просперираща България“.
 
В навечерието на Националния празник на Република България пред Паметника на загиналите във войните в Казанлък присъстваха също: проф.Атанас Семов, Конституционен съдия в Конституционен съд на Република България, Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан, Делегация от Съвета на Федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, водена от Василий  Иконников, Н. Пр. г-н Анатолий Макаров,  Посланик на Руската федерация в София, народни представители, Областният управител на област Стара Загора Гергана Микова, Командирът на 61 СМБ - бригаден генерал Деян Дешков, делегация от побратимения на Казанлък руски град Толиати, председателят на Общински съвет Казанлък Николай Златанов, общински съветници, политически партии, граждански сдружения, ученици от казанлъшки училища, родолюбиви граждани.
 
Честването на Освобождението в Казанлък започна на централния площад „Севтополис“ с официална церемония  по издигане на националния флаг и водосвет за благоденствието на българския народ, с участието на почетна рота от 61 Стрямска механизирана бригада.
 
За първи път след това множеството от официални гости, военни, патриотични организации и казанлъшки ученици се отправи с факелно шествие, под мотото „Българийо, за тебе те умряха“ до Войнишки паметник в парк „Розариум“.
 
Кметовете на Казанлък и Толиати: Трябва да съхраним тази връзка между хората, между младите (СНИМКИ)

Този паметник е изграден с много дарения през 30-те години на миналия век, и като труд, и парични дарения в едно изключително трудно време. 1934 година започва неговото изграждане, а през 1937 година е открит.“, разказа за историята на Паметника на загиналите в парк „Розариум“ директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Община Казанлък

„България никога няма да загине, защото българският народ има поне два несъмнени добродетели - любовта към Отечеството и трудолюбието. Цялата тази символика въплъщава този паметник“, заяви пред множеството д-р Маринов.

През миналата година, по инициатива на Община Казанлък и със съдействието на граждански сдружения и културни институти, монументът бе ремонтиран с целеви средства от Министерство на отбраната.