/ iStock/Getty Images
Да станат безплатни детските градини в община Чирпан за младите семейства от началото на новата година - това предложение е направил кметът Ивайло Крачолов на заседание на Общинския съвет, при обсъждането на изменение на Наредбата за местните такси и цени на услуги, съобщиха от Общината.

Промяната е във връзка с въвеждането на задължителното предучилищно образование за децата на четиригодишна възраст. "Таксата от 18 лева, която родителите плащат на месец, ще бъде поета от бюджета през 2022 г.

Доходите през 2022: Решиха колко ще са минималната заплата, майчинство и пенсиите

Процедурата започва от днес, за да бъде в сила решението веднага след приемането на финансовия план. Образованието е един от осемте приоритета за добро управление, които обявих в началото на мандата.

За всички сфери влагаме еднаква енергия и много усърдие с цел подобряване на условията и качеството за живот, а това е дълъг процес", е посочил кметът. По думите му над 40 хиляди лева се събират от такси на родителите.

"Общинската политика стои в основата за задържане на младите семейства в Чирпанската община, а чрез образованието се осигуряват и подходящите условия за отглеждане и възпитание на децата", е допълнил Крачолов.

Законовото задължение децата на четири години да са на градина ще създаде пълен обхват в предучилищна възраст в образователната система и ще осигури условия за интелектуално, емоционално, социално, духовнонравствено и физическо развитие на всяко дете, както и всекидневно отглеждане, топла и здравословна храна и контролирани хигиенни условия, се посочва в съобщението.

Ръководството на община Чирпан ще продължи да води политики, насочени към младите хора, за да ги насърчава да останат тук, е обобщил кметът на Чирпан.
БТА