Кметът Дамянов: Болницата в Казанлък се е управлявала лошо!
Кметът Дамянов: Болницата в Казанлък се е управлявала лошо! / Д.Бобева- архив

Лошото ръководство на МБАЛ-Казанлък от досегашния управител е довело болницата в Казанлък до сегашната тежка финансова ситуация, заяви кметът на Казанлък Стефан Дамянов. Направеното признание за вината на бившата болнична управа, кметът на Казанлък прави за първи път.

Заради лошите финансови резултати в единствената общинска болница на територията на пет общини, кметът Дамянов е поискал финансова ревизия, както и ревизия на медицинската и оперативна работа в болницата, касаеща разходването на средства по клиничните пътеки.
Доводите на Дамянов  са породени от предоставената от болничната управа Стабилизационна програма за нужните средства за дофинансиране на здравното заведение. Програмата предвижда за излизане от финансовата криза, общината в Казанлък да дофинансира общинската болница с близо 1,7 млн. лева. От тези пари, 350 000 лева са нужни за само за ОАРИЛ.

”Нямам нищо против общината да помага с пари на болницата, но бездната  трябва да спре”, категорично заяви кметът на Казанлък. Той призова новата болнична управа да работи като истинско търговско дружество и да намери начини за гъвкаво използване на своите имоти, за да покрива дефицитите си.

"Знам за намерението на кмета да назначи финансова ревизия и други проверки на медицинската дейност в здравното заведение", заяви за Дарик назначената за временен управител на МБАЛ в Казанлък д-р Кети Маналова.

Тя уточни, че не се притеснява от проверки, тъй като само преди четири месеца, при разпоредена от кмета Дамянов проверка, извършена от РЦЗ-Стара Загора, няма констатирани нередности, нито забележки. Комисията е проверявала специално и лекарставената политика на болницата. Единствените направени предписания тогава са за финансирането на здравното заведение.

Заради недофинансиране на медицинските дейности болницата в Казанлък има неплатени дългове за над три милиона лева. Част от тях са просрочени стари задължения. Задълженията на болницата създадоха напрежение и в различните власти, болнична управа и доставчици и доведоха до оставки на бившето медицинско ръководство.