Йълдъз Ибрахимова ще пее на джаз фестивал в Стара Загора
Йълдъз Ибрахимова ще пее на джаз фестивал в Стара Загора / Организаторите

Някои от най-добрите български джаз певци ще участват във фестивала ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА - 2012. Кулминацията ще бъде изпълнението на Йълдъз Ибрахимова. Джазовата прима ще пее в Оперния театър на 16 юни - събота, от 19:00 часа. Предната вечер на сцената ще се качат атрактивната американска джаз и госпъл певица Джанис Харингтън, утвърдената Стефка Оникян и многообещаващият млад вокалист Цветомир Цанков.

По право фестът ще бъде открит с „Джаз и Поезия" - един проект, който стартира на старозагорска сцена. В него ще чуем магнетичното пеене на Марина Господинова. Петър Салчев ще разшири музикалния хоризонт и чрез джазови интерпретации върху фолклорни теми, а Милица Гладнишка ще поведе публиката на едно щуро и забавно пътешествие из джазовата класика от 20-те и 30-те години на миналия век.

Организаторите предвиждат и богата извънфестивална програма. От понеделник до сряда (11-13 юни) всяка сутрин Лапидариумът ще е сцена на „Джаз за деца" с Венци Благоев. Тромпетистът отделя специално внимание на детската аудитория вече повече от две години. Наскоро усилията му бяха поощрени с престижната награда „Златно перо" за принос в развитието на културния живот в страната.
В матинетата участие ще вземат и детските вокални групи „Розов свят", „Усмивки", „Звездопад" и „Ян Бибиян". По традиция в „Джаз за деца" се изявяват и всички останали малчугани, присъстващи на събитието - те получават различни перкусионни и духови инструменти, с които се присъединяват в правенето на музиката.

В специална среща с композитора Кирил Тодоров ще се припомни за уникалната старозагорска вокална група „Траяна", основана от него през 1984 г. Формацията за първи път в България използва ансамбловото скат пеене (със срички) като основно изразно средство в репертоара си. Днес музикалната критика единодушно определя Кирил Тодоров като пионер в областта на джаза с фолклорна ориентация. Ретроспективната изложба „Джазът в Стара Загора" ще припомни някои от най-ярките събития през годините, а джаз трио „Димитровград" с Мария Арнаудова - вокал, ще даде начален тон на тридневните джазови емоции.

Организаторите предвиждат и специален фестивален прес-кът. Той ще бъде в Туристическия център и ще предоставя информация както за концертите и участниците в първия ДЖАЗ ФОРУМ СТАРА ЗАГОРА, така и за минали джазови събития в града. Там ще може да се получи подробна информация на място от 10:30 до 12:30 часа на 14, 15 и 16 юни.