Изпратиха 13-та рота за Кандахар
Изпратиха 13-та рота за Кандахар / Областна администрация

С военен ритуал днес в Казанлък тържествено бяха изпратени военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, които ще се включат в охраната на летище „Кандахар" в Афганистан.

В състава на българския контингент, който ще изпълнява мисия по охраната на вътрешната част на летището в размирната афганистанска зона, са общо 300 военнослужещи, като 11 от тях са жени. 79% от военните в ротата вече са участвали и в други мисии, заяви Началникът на отбраната на страната ни генерал Симеон Симеонов, който лично поздрави съставът на ротата.

13-та охранителна рота ще бъде част от операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан - ISAF, като голяма част от войниците са от Казанлък.

Сред официалните гости на днешното изпращане бяха областният управител Недялко Недялков, командирът на Сухопътните войски на Българската армия генерал-майор Стефан Василев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Красимир Кънев, председателят на Общински съвет-Казанлък Николай Златанов и кметът на Павел баня Станимир Радевски.

В словото си областният управител Недялко Недялков изрази увереност, че българските военнослужещи са добре подготвени и благодари на всички, ангажирани както с тяхното обучение, така и на семействата им за доверието, което имат в Българската армия.
Командир на ротата е майор Петко Цанев, а помощник национален командир на контингента е подполковник Емил Михайлов.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов връчи на подп. Емил Михайлов Сертификат за готовност за участие на 13-та охранителна рота за охрана на вътрешната зона на летище "Кандахар".

"Ние наистина сме готови за мисията, от момента на подбора до момента на сертифицирането ни. Всички доказахме способностите си при сложни условия", заяви подп. Михайлов.

Шест месеца ще продължи мисията в Афганистан на военнослужещите от 13- та рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада.