Изложба съпътства Фестивала на маскарадните игри
Изложба съпътства Фестивала на маскарадните игри / Община Стара Загора

Фотоизложбата на Жейна Желева и изложба дърворезбовани маски на Стефан Димитров са подредени във фоайето на община Стара Загора. Експозициите са съпътстваща проява на тазгодишните маскарадни игри.

В 25 фотографии е запечатана красотата и въздействието на българските кукерски маски и костюмите на участниците в маскарадните игри, които се провеждат в града за Сирни Заговезни от 2006 година. С една от тях, озаглавена „Феерия", миналата година Жейна Желева спечели първа награда в раздела „Движение" на конкурса „Маски и маскаради" в Гаант, Франция.

Тази изложба ни помага да го разбудим в сърцата си, за да посрещнем празника с много любов и добри мисли, сподели на откриването на изложбата зам.-кметът Иванка Сотирова.

Стефан Димитров, който е Главен експерт в Отдел „Култура" в общината, участва с десет дърворезбовани кукерски маски, които ще подари на групите, представили се най-добре във Фестивала на маскарадните игри и танци тази година.

Община Стара Загора е домакин и основен спомоществовател на 14-я Фестивал на маскарадните игри с международно участие, който тази година ще се проведе на 26 февруари. 18 маскарадни групи от цялата страна и чужбина ще тръгнат от парк „Алана" и ще дефилират по главната улица до площада пред общината. Там те ще бъдат приветствани от кмета на града Живко Тодоров и ще представят своята програма.

Тази година общината подкрепи проекта с 11 000 лева. Намеренията на ръководството е да работи за превръщането му в атракция за културния туризъм.

На 26 февруари от 10.00 ч. се организира празнуване на Сирни Заговезни и в кв. Железник, а от 11.00 до 15.00 ч. във фоайето на общината ще се проведе детски пленер за рисунки на тема „Маски и маскаради". Ще има още фотоконкурс за снимки от маскарадните игри, конкурс за най-успешен костюм и маска и т.н.