/ ThinkStock/Getty Images
Първата избрана книжка е издаденият по повод 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий православен молитвеник
Издание за незрящи подготвя Старозагорската света митрополия. Идеята е на Културно-просветния отдел и се реализира с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

Старозагорска митролиполия

Първата избрана книжка е издаденият по повод 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий православен молитвеник. Той съдържа молитви към Пресвета Богородица за всеки ден от седмицата, взети от творенията на Нило-Сорския пустинноподвижник Йеросихимонах Нил.

Набирането на брайлова машина е поверено на 27-годишната Силвия Дойчинова. Тя е от Стара Загора. Завършва средното си образование в Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“. Връща се в родния си град и успешно завършва „Специална педагогика“ в Тракийски университет.

Митрополит Киприан: Моля Бога, минавайки по пътя на сегашното ни страдание, да възродим духовността си

През свободното си време изработва бижута, мартеници, както и картички с помощта на машина и крафт материали. „Обожавам театъра и народните танци. С тях също се занимавам, макар и любителски. Обичам предизвикателствата и често се впускам в различни такива.

От известно време се занимавам и с влогърство (https://www.youtube.com/channel/UCPkhdHUYs_yv75-8W2Sd23A), но там нещата са в начален етап. Имам желание да си направя и личен блог, в който да пиша, когато нещо ме е вдъхновило или просто да претворявам някоя лична история в публикация за блога.

Старозагорска митролиполия

Това за сега само го обмислям, но за в бъдеще нищо не се знае. Може и да се реша. За момента пиша разни неща, но само и единствено аз си ги чета, без някой изобщо да има достъп до тях. Има какво да науча още в тази посока.

Митрополит Киприан: Нека обединим душите си в обща молитва

За себе си мога да кажа още, че обичам да пътувам, да се срещам с приятели да натрупвам спомени и емоции, които ме зареждат за дълго след това.“, споделя Силвия, която вече набира текста.

Старозагорска митролиполия

Старозагорска митрополия се надява издаването на книги за незрящи да се превърне в дългогодишна традиция.
 
За връзка: Силвия Дойчинова - 0899/ 480-396, Facebook - Silvia Doichinova, Youtube канал - https://www.youtube.com/channel/UCPkhdHUYs_yv75-8W2Sd23A