/ Старозагорска света митрополия
На 3 март, Националния празник на Република България, в 09:30 часа, в Шипченския манастир „Рождество Христово“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи благодарствен молебен.

Митрополит Киприан отслужи Вечерня за взаимно опрощение (СНИМКИ)

В 11:00 часа, на площадката в подножието на Паметника на Свободата, владиката и свещенослужители ще отслужат и заупокойна молитва в памет на загиналите воини. Заупокойна молитва за загиналите при боевете ще има и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Отменят се тържествата и шествието с 300-метровото българско знаме в Стара Загора

„Църквата се моли за всички православни християни и за всички загинали за Освобождението на родината ни и винаги ще бъде страж над техните души. Никой не може да промени и отмени историята. Всеки може да я съхрани, независимо какви са обстоятелствата и времената, в които живеем.


Отменя се официалният ритуал от честванията на Шипка на 3 март

Никога не бихме забравили децата, отнети от майчина гръд, които вместо мляко сучиха кръв. Никой вирус не ще събори паметта на българина, който е родолюбец, търси истината и винаги ще я пази в сърцето си.

Без промяна в маршрута на градския транспорт на 3 март

Оставаме предани, в преклонение пред всички, които паднаха за Освобождението на България“,
каза владиката по повод решението си за за провеждането на църковните ритуали, устояли през годините.

На 3 март: Транзитното движение през Шипка ще се пренасочва към Прохода на Републиката

Той изрази дълбок поклон и благодарност към областния управител Гергана Микова, кметовете на общините Казанлък и Стара Загора Галина Стоянова и Живко Тодоров, директора на ОД МВР ст. ком. Стоян Стоянов, директора на пожарната ком. Стоян Колев, командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Деян Дешков и директорът на Оластно пътно управление-Стара Загора Илия Златев, за положените неимоверни усилия по организацията за осъществяване на предварително предвидената програма за празничните чествания.