Иновативен за страната метод за опазване на обществения ред въведоха в Стара Загора
Иновативен за страната метод за опазване на обществения ред въведоха в Стара Загора / Община Стара Загора

От днес, пет мобилни групи, придвижващи се с електрически скутери, ще следят за опазването на обществения ред в Стара Загора.

„Новият вид на инспекторите, мобилността им - прави много по-лесно контролирането на реда в целия град, като главно ще следят парковете и площадките, тротоарите и пешеходните алеи, които не са достъпни за инспектори с автомобили. Радвам се, че екипите са от млади хора, което мисля също ще допринесе за подобряване на реда и контрола в града", каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Той се срещна на площада пред сградата на Общината с момчетата, които облякоха специално изработените инспекторски униформи.

„Това е практичен и удобен начин, екологичен също, а и нашият град го позволява", допълни градоначалникът.

Идеята за създаването на мобилните групи е на ресорния зам.-кмет Йордан Николов, каза още Тодоров. Той го поздрави за активността да реализира проекти, с които се подобрява качеството на живот и комфорт на гражданите.

Мобилните екипи ще работят със стандартно работно време и ще имат право да санкционират гражданите, които нарушават общинските разпоредби за опазване на обществения ред.

Инспекторите ще имат и пряка връзка с Център „Градска мобилност" към Община Стара Загора, както и с полицията, за да може да реагират адекватно на различните ситуации.

Кметът подчерта, че нововъведените екипи ще изпълняват и превантивна дейност. Момчетата са преминали едномесечен специален курс на обучение за дейността, която ще изпълняват.
Самата система за санкциониране чрез подобни мобилни групи на нарушители на обществения ред е иновативна, обобщи и началникът на Отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи" Валери Иванов.

Общата сума за закупуване на електрическите скутери е малко над 20 хил. лева. Зареждат се при 220 V, зарядното на скутера е поставено в багажното отделение, а презареждането става за около 30 минути.