поети
поети / netinfo
Даскал Петър Иванов, Кирил Христов, Димитър Подвързачов, Жеко Христов, Николай Лилиев, Гео Милев, Иван Мирчев, Веселин Ханчев, Михаил Берберов, Христо Кацаров и Стойчо Стойчев.

Това са 11-те творци, чиито цитати от емблематични стихове, ще бъдат изписани върху плочи-част от новата визия на пешеходната улица в Стара Загора. Водното огледало и плочите с част от творчеството на поетите ще бъдат разположени пред бившия Електродом.

„Беше тежко решение кои автори да включим, защото старозагорските поети са стотици, творили  в различни периоди. Затова потърсихме компетентното мнение на гилдията на писателите, които вече са регистрирани като Дружество, представлявано от поета Таньо Клисуров, от уредника на музей Литературна Стара Загора Иван Матев. Потърсихме вижданията на именити личности, свързани с литературата в национален мащаб, консултира ни и Иван Гранитски.

В крайна сметка решихме, че ще включим  цитати от творчеството на тези автори.  Да определим с кой стих да ги представим беше също сложен процес. Осъзнаваме, че винаги ще има недоволни граждани и затова потърсихме мнение то на хора, свързани с литературата. В крайна сметка се спряхме на тези имена, на автори от Стара Загора или свързани с града ни, на поети, които вече не са между живите, търсихме елемент от творчеството им, който да бъде въздействащ и за идните поколения“, коментира зам.-кметът Иванка Сотирова.

Все още се уточняват размерът и шрифтът на буквите, а плочите са достатъчно големи-с размер около 1.50/0.70, за да има четивност.  Кой ще ги изработи ще реши архитектът на проекта, добави Сотирова.

На площадното пространство пред Музея на религиите  ще бъдат изписани имената на най-значимите културно-исторически обекти на града ни, сред които РИМ, Музей Литературна Стара Загора, театрите, Античния форум. Идеята е, чрез помощта на QR-код всеки  да прочете повече информация за културните институти в града ни.

В дните преди Трети март на автобусните спирки ще бъдат поставени винили, чрез които старозагорци и гости на града ни ще получават информация за различните артефакти, представени в Регионалния исторически музей