Художници продават платна, ще ремонтират стаята на Левски в мъглижкия манастир
Художници продават платна, ще ремонтират стаята на Левски в мъглижкия манастир / DarikNews.bg

Творци от Мъглиж събират средства за възстановяване на стаята в манастира „Св.Николай", където е отсядал Дякон Левски.

Всички художници от общината ще продават картините си, разказа Росен Бакалов, който е част от екипа на сдружение „Творецъ".

Художници продават платна ще ремонтират стаята на Левски в мъглижкия манастир
netinfo

Събраната сума от 20-те платна ще бъде вложена за реставрация на стаята и ремонт на параклиса „Св.Архангел Михаил". Той ще бъде официално открит на Архангеловден, 8 ноември.

Все още църквата не е дала своето разрешение за дейностите по ремонта, които по груби сметки възлизат на 1000 лева. Творците, които се включват в реставрацията със собствен труд, очакват това да се случи на 16 ноември.

Художници продават платна ще ремонтират стаята на Левски в мъглижкия манастир
netinfo

Мъглижкият манастир „Св. Николай" се намира на 2 км северно от Мъглиж. Според преданието той е възникнал в годините на Второто българско царство и по-точно към времето на цар Калоян (1197-1207 г.), който дал средства за построяването на манастира след разбиването на латините в околностите на Мъглиж.
Според някои изследователи, днешният манастир е наследник на старинния манастир „Св. Архангел Михаил", чиито останки се намират над сегашния.Мъглижкият манастирът е разрушен през втората половина на XIV в. при завладяването на Тракия от османските завоеватели, след което, неизвестно кога бил въздигнат от местното българско население. По време на турското робство обителта е многократно опустошавана и наново съграждана. В светата обител е действало и килийно училище.Тук са намирали убежище редица революционери, участвали в освободителното движение срещу османската власт. Няколко пъти в светата обител е пребивавал и Апостола на свободата Васил Левски (1837 г. - 1873 г.). От 1922 г. манастирът е действащ девически манастир, обитаван понастоящем от няколко монахини.