Гагаузов : Край на водния режим
Гагаузов : Край на водния режим / netinfo
На Благовещение, лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, донесе благата вест за старозагорци- дойде краят на водния режим в града.Близо 30-сет години жителите и гостите на Стара Загора бяха зависими от жестоко водно ограничение.Водният режим бе преодолян след две години работа и инвестиции за 29 млн.евро, припомни министър Гагаузов.

Близо 12 милиона евро е общата стойност на проекта за рехабилитация на водопреносната мрежа в Стара Загора. От тях 9 млн. евро са кредит от Европейската Банка за възстановяване и развитие. Изплащането им ще стане за срок от 15 години, с 3-годишен гратисен период и лихва от 5% .

Окончателното завършване на строително-монтажните работи ще приключи в следващите осем месеца. През това време водата в много квартали ще бъде спирана планово , предупреди зам. министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски. Той прогнозира ,че досегашните загуби на вода в Стара Загора ще бъдат намалени наполовина и ще отговарят на европейските изисквания.

През октомври ще заработи и Пречиствателната станция за отпадни води, а до края на годината ще бъде изградена и канализацията на кв.”Кольо Ганчев” .

Заместник-министърът на регионалното развитие Димчо Михалевски похвали добрата екипна работа на ВиК-дружеството в Стара Загора .” В още 14 областни града се извършват подобни дейности , но Стара Загора може да бъде посочена като един успешен пример”, допълни той.