Фестивал събира ценителите на виното и кулурното наследство
Фестивал събира ценителите на виното и кулурното наследство / DarikNews.bg, архив

За втора поредна година Стара Загора ще бъде домакин на Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Той ще се проведе от 18 до 20 октомври в сградата на Регионален исторически музей.

"Избрахме Стара Загора, защото Августа Траяна е едно от древните имена на града. Стара Загора може да се гордее с великолепната мозайка Дионисиево шествие - една уникална находка в прослава на Бога на виното и веселието. Традициите, свързани с виното, са издигнати в култ още от дълбока древност и Стара Загора е запазила тези традиции и до днес. Градът се намира в центъра на България, постоянно е в челните национални класации за бизнес развитие и качество на живот и може да предложи на своите гости комплексно незабравимо преживяване", разказа един от организаторите на фестивала Галина Нифору.

Фестивалът цели среща на винопроизводители, представители на хранително-вкусовия бранш, ценители на виното, гастрономията и културното наследство, представители на различни сфери на бизнеса от страната и чужбина. Друга цел на форума е създаване на устойчива туристическа атракция, с която да се привлече вниманието към културно-историческото наследство на Стара Загора не само на жителите на града, а и на гости и туроператори от страната и чужбина.

Организаторите обещават дегустация на над 200 вида вина от 30 водещи български, австрийски, гръцки, македонски и турски изби.

В последните няколко години винената и кулинарната култура в България бележат впечатляващо развитие и събития от такъв характер се радват на огромен интерес. Форумът в Стара Загора, с неговата уникалност и неповторима атмосфера, се очертава като водещ във винения календар на България с голям потенциал за привличане на международния интерес.

Сред участниците и гостите ще бъдат представители на винопроизводството; хранително-вкусовата промишленост; хотелиерския и ресторантьорски бизнес; вериги супермаркети; банки; застрахователни компании; тежка и лека промишленост; държавни институции и много ценители на виното.

Австрия ще бъде международен партньор и колективен участник в Августиада 2013.
Форумът е съпроводен с богата и разнообразна семинарна, кулинарна и културна програма. Той ще бъде официално открит в събота от 11:30 часа.