Фалстарт за делото срещу бившето ръководство на Мини Марица-изток
Фалстарт за делото срещу бившето ръководство на Мини Марица-изток / netinfo

С фалстарт започна съдебният процес срещу бившето ръководство на „Мини Марица-изток". Ход на съдебното следствие срещу директорите инж. Иван Марков и инж. Гочо Христов, обвинени в длъжностно престъпление за близо 1 млн. лв., не бе даден.

За днес в Старозагорския окръжен съд бе насрочено първото заседание по делото. Защитата на Гочо Христов настоя то  да бъде отложено с месец, за да се запознае с материалите по него. Адвокатът на Иван Марков поиска делото да бъде върнато на прокуратурата заради съществени противоречия в обвинителния акт на Старозагорската окръжна прокуратура. Според Васил Василев те били пречка при изготвянето на защитните тези.

Съдът отложи делото за края на февруари, когато ще се произнесе и по възраженията за процесуални нарушения в обвинението.

Иван Марков и Гочо Христов са обвинени за това, че в качеството си на ръководители на „Мини Марица Изток" са нарушавали служебните си задължения. Според прокуратурата двамата разделяли обществени поръчки за строителство на части, чиято стойност била до 100 000 лева. По този начин заобикаляли изискването на Закона за обществените поръчки за открити конкурси.

Така неправомерно се давала възможност изборът да се извърши чрез събиране на три оферти, а пряката цел на обвиняемите била ремонта или строежа да се изпълни от предварително избрана от тях фирма.

Според обвинителния акт вредите, които са причинили двамата на държавното дружество, са за близо 1 млн. лева.
Обвинителният акт е 130 стр., а материалите по делото са събрани в 174 тома. Свидетелите са 196, а вещите лица- 7.


По време на предварителното производство двамата не са се признали за виновни. След днешното заседание на съда Иван Марков заяви, че вярва в съдебната система и се надява истината да излезе наяве.

По повод започналата снощи стачка във въгледобивното предприятие бившият му директор коментира, че от конфликта ще загубят и двете страни. Той изрази надежда, че скоро управлението и работниците ще постигнат споразумение.