/ netinfo
Две са предложенията за Почетен гражданин на Казанлък за 2018 година, получени до крайния срок в администрацията на Община Казанлък и в канцеларията на Общинския съвет.

С най-високото отличие на Община Казанлък за настоящата година се предлага да бъдат отличени физикът професор Теньо Попминчев и хореографът на представителен ансамбъл "Арсенал" и директор на ДК „Арсенал“, носителят на държавен орган на Япония и почетен гражданин на град Мунаката Христо Стоянов. Предложенията са направени от Инициативен комитет и от групата Експерти за Казанлък.

Хореографът  Христо Стоянов е предложен за високото отличие, след като работа му и дългоодишния му труд бяха оценени на най- високо ниво в началото на тази година от Японското правителство и той стана носител на Ордена на изгряващото слънце - „ Сребърни лъчи“.

С това отличие Стоянов се нареди сред 142-мата световни личности, признати  на най- високо държавно  ниво в Япония, заради работата  си за развитие на двустранните отношения  и популяризиране на българската традиция и култура там.

Физикът и възпитаник на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък Теньо Попминчев се предлага за титлата  заради откритието си за първия рентгенов лазер със свръхкъси импулси, а също и на новия метод, открит от него  в нелинейната оптика. Професор Попминчев е сред Топ 10 на учените на бъдещето. Носител е на Почетен знак на Президента на Република България.
 
 Двете предложения за Почетен гражданин  предстои да бъдат обсъждани и гласувани на майската сесия на Общинския съвет на Казанлък. Призът Почетен гражданин на Казанлък по традиция се връчва на тържествена сесия, провеждана на Празника на града.

По традиция за Казанлък това става в първия ден от кулминационните три дни на Празника на розата. Таи година това ще е на 1-ви юни.