Скулпторът Доко Доков  става почетен гражданин на Казанлък
Скулпторът Доко Доков става почетен гражданин на Казанлък / Стандарт нюз

Ще има ли Казанлък нов обществен посредник?
Този въпрос ще се решава утре от общинските съветници в редовното им заседание. Предложените за обсъждане и изслушване кандидатури са две: на бившият директор на РИОСВ Стара Загора Нанчо Видев и на биоложката Гинка Щерева, представител на Експерти за Казанлък.
За да бъде избран нов обществен посредник на Казанлък  25 от общо 37- члена на Общински съвет трябва да подкрепи един от двамата кандидати. До момента поста се заема от Катя Киликчиева, която е и първият омбудсман на града на розите. Вече близо година нейният 5 годишен мандат е удължен, заради проточила се процедура по избора на нов обществен посредник.
На практика местният парламент на Казанлък се занимава с това от месец октомври миналата година. Четирима бяха първоначално кандидатите за местен омбудсман, но до изслушване в Съвета стигат, след решение на 9 членна Временна комосия  само Щерева и Видев.
Общинският съвет на Казанлък ще разглежда и предложение на кмета Галина Стоянова за тазгодишен почетен гражданин на града.

Стоянова, предлага с най- високото отличие на Казанлък да се отличи скулпторът Доко Доков, направил дарения на творби на общината, на обща стойност 100 хиляди лева. Доко Доков е автор на емблематичната за Казанлък скулптура в центъра на града "Тракийката", възстановена  миналата година със средства на частна фирма.
Доко Доков е роден в Казанлък през 1929 година. Завършил е скулптура в Художествена академия при проф. Любомир Далчев. Член е на СБХ, има три самостоятелни изложби в Париж, Италия, Испания, Германия. Негови произведения са притежание на частни колекционери от цял свят. Той е автор и на копието на бронзовата глава на Севт, което се намира в Историческия музей в Казанлък.
Скулптори на Доко Доков са изложени в постоянната експозиция на Градската художествена галерия в Казанлък.