проект
проект / община Стара Загора
Със 160 тона годишно да намалее замърсяването с фини прахови частици е очакваният ефект от реализирането на проекта LIFE 2014-2020 на Европейския съюз. Стара Загора е една от шестте общини, които се включват в него. Проектът ще се реализира в рамките на 6 години, а целта е на около 1000 домакинства да се предоставят алтернативни отоплителни уреди. Общата стойност на проекта за Община Стара Загора е 1 484 758 евро, а съфинансирането е в размер на 593 903 евро.

Проектът ще премине през три фази. Първият етап вече започна, а след проучване ще бъде разработен анализ, на базата на който ще бъдат поставени две нови стационарни измервателни станции. Те ще бъдат разположени в най-проблематичните райони от гледна точка на битовото отопление.Данните от станциите ще бъдат използвани и за  разработване на система за ранно предупреждение за очаквано замърсяване, в рамките на 2-3 дни преди очакваните превишения на дневните пределни стойности на ФПЧ, въз основа на математическо моделиране.


По време на втората фаза ще бъде разработена и тествана схемата за преход към алтернативни форми на отопление на 80 домакинства.

Същинската подмяна на уредите и  прилагане на алтернативни форми на отопление за близо 1000 домакинства на територията на Стара Загора, е последната фаза на проекта. Основните системи за гражданите ще бъдат на пелети и газ, климатици не са допустими по програмата. Закупените по проекта отоплителни уреди ще са собственост на общината и ще бъдат предоставяни на домакинствата за безвъзмездно ползване в продължение на 5 години, след този период ще се прехвърлят на домакинствата.

За подбора на домакинствата, които ще са част от схемата за подмяна на отоплителните уреди, ще бъдат разработени критерии, включващи екологични и социални изисквания. Подмяната на горивните отоплителни уреди с алтернативни ще се прилага с предимство в кварталите, където намаляването на замърсяването е реалистично и съответства на желанието на обитателите им да заменят своите отоплителни уреди.

Допустими варианти за подмяна на печки и котли, използващи дървен материал и въглища, ще бъдат:
- отопление на газ (използване на централна мрежа) - котли, радиатори;
- индивидуално газово отопление (за къщи извън газопреносната мрежа) - котли, радиатори;
- отопление с пелети - печки, котли и радиатори.