Два пъти повече регистрирани и разкрити престъпления в обектите на железопътния транспорт
Два пъти повече регистрирани и разкрити престъпления в обектите на железопътния транспорт / ОДМВР - Стара Загора

Два пъти повече регистрирани и разкрити престъпления в обектите на железопътния транспорт отчете РУ "Транспортна полиция" - Стара Загора. През 2010 г. в РУ "Транспортна полиция"- Стара Загора са регистрирани 297 криминални и 35 икономически престъпления -двойно повече в сравнение с предходната 2009г. Разкрити са 218 престъпления с процент на разкриваемост 61 %. Разкритите през годината престъпления също са се увеличили повече от два пъти в сравнение с 2009г., когато същите са били 114.

Най значително увеличение бележат правонарушенията - регистрирани и разкрити в междугарията, разпределителните гари и търговските обекти, а намаление се регистрира единствено престъпленията, извършени в пътническите влакове. През годината са заловени 256 извършители на криминални престъпления срещу 118 за същия период на 2009 г.

Два пъти повече регистрирани и разкрити престъпления в обектите на железопътния транспорт
netinfo
От тях 23 са служители в ж.п.транспорта и 233 са външни лица. От установените извършители на криминални престъпления 209 са мъже, 47 са жени, 29 са непълнолетни. През годината в района обслужван от РУТП са констатирани 9 случая на хвърляне на камъни по подвижните влакови състав, при които са счупени са 14 броя неподвижни и подвижни стъкла. Няма пострадали пътници и влаков персонал. Разкрити са три престъпления и са установени 6 извършители.

През 2010г. служителите на РУТП са съставили общо 412 акта за констатирани административни нарушения срещу 209 акта за същия период на 2009 г. Най голям е броят на констатираните нарушения на закона за българските лични документи (326) и Закона за МВР (59). Проведени са 63 полицейски операции за противодействие на кражби на проводници и горива, разпространение на наркотици и издирване на лица. При тях са проверени 728 лица, 17 автомобила и всички охранителни фирми и питейни заведения в района на РУТП. 79 лица са предупредени по чл.56 ал.2 от ЗМВР. В хода на акциите са разкрити 21 престъпления и са издирени и задържани 7 лица. Проведени са 33 охранителни обследвания на обекти на Холдинг "БДЖ" ЕАД , ДП„НКЖИ" и ДП"ТСВ" и са изготвени и изпратени 17 сигнални писма, са по които са получени отговори за взетите мерки от страна на административните ръководства в едномесечния срок, съгласно чл.57 ал.3 от ЗМВР.

Два пъти повече регистрирани и разкрити престъпления в обектите на железопътния транспорт
netinfo
Охранявани са 3970 пътнически влака и 3009 товарни влака преминаващи през ж.п. гара Свиленград за ж.п.гара Драгоман и пристигащи от вътрешността на страната към Турция.

Районно управление "Транспортна полиция" - Стара Загора обслужва обектите на железопътния транспорт на територията на четири области - Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Кърджалийска - с общо 580 км ж.п. линия , 47 гари и 46 спирки и стационарни обекти, собственост на БДЖ ЕАД и НКЖИ.

Днес районното управление представи годишния отчет-анализ за дейността си през 2010 година. На събитието присъства комисар Станимир Станев - Началник на Отдел "Транспортна полиция" при ГД "Криминална полиция".