/ БТА
От днес започва ваксинирането на потребителите и персонала на социалните домове в Старозагорско, на първите учители от средното образование и в Тракийския университет.

Ваксинирането стартира в 12 часа и ще се извършва в медицинските кабинети на определени пунктове.

Въпреки че бяхме изненадани вчера, че от днес трябва да започне процеса по поставянето на ваксина на желаещите педагози, успяхме да създадем организация за това, да се изготвят списъци и графици, а от общината да помогнем с логистиката и осигурим реанимобил, в случай на необходимост, коментира ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

РЗИ - Стара Загора получи на 1 февруари  870 дози, които са предназначени за поставяне на първа и втора доза на заявилите желание педагогически и непедагогически персонал в училищата в област Стара Загора, както и на персонал и настанени в социални домове.

За днес в 12 часа, в пункта в Шесто ОУ, ще се ваксинират заявилите предварително желание за това от училището, от Техникума по облекло и хранене, от 13 ОУ и от ОУ „К. Ганчев“.

Утре процесът продължава в пункта, ситуиран в Техникума по механотехника, където са поканени желаещите от професионалните гимназии, а на 5 февруари в ОУ „Кирил Христов“. Там поканени са заявилите желание за ваксинация учители и служители от училището, ОУ „Самара“ и „Христо Ботев“.

От социалните домове, първи ще бъдат ваксинирани днес в Дома на Старозагорските минерални бани, където желание за това са заявили 25 души, утре в дома в Лясково-53, а на 5 февруари- около 25 души от Центровете за настаняване от семеен тип.

Заявеното желание за ваксиниране на потребителите на услугите е съгласувано с личния им лекар, който по възможност трябва да присъства по време на ваксинацията.

Всички педагози и непедагогически персонал, които ще бъдат ваксинирани трябва предварително да са направили консултация с личните си лекари, а в деня на ваксинацията ще попълнят и декларация за информирано съгласие.

549 души педагогически и непедагогически персонал от средното образование или 20-22% от всички в Старозагорско, са дали предварително съгласие за ваксинация. Стара Загора е вторият град след София, където процесът по ваксиниране на тази група, започва.

Все още не е ясно кога ще започне ваксинацията на заявилите желание от детските градини и яслите.