Димитър Танев: „Зелена светлина за мораториума върху строителството в парка „Бедечка
Димитър Танев: „Зелена светлина за мораториума върху строителството в парка „Бедечка / Dariknews.bg, архив

Двете комисии в Народното събрание - правна и по регионалната политика - взеха положителни решения за налагането на мораториум на строителството в парк "Бедечка".

След като Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 43-то Народно събрание прие мораториума върху строителството в парк „Бедечка" в Стара Загора с 12 гласа „за" и Правната комисия в Народното събрание гласува за налагането му. За мораториума се обявиха 16 народни представители от комисията. Гласове „против" и „въздържал се" по мораториума нямаше.

Предложението, което Реформаторският блок внесе на 22 януари в Парламента, по същество предвижда налагане на 3-годишен мораториум върху всички строителни дейности и върху издаване на разрешения за строеж на територията на парка „Бедечка". То трябва да спре действията по прилагането на влезлите в сила подробни устройствени планове, както и изменения, допълнения и нанасяне на нови имоти в кадастъра и имотния регистър в границите на тези имоти.

На заседанието присъства и народният представител от РБ („Движение България на гражданите") Димитър Танев, избран от Стара Загора, който е вносител на мораториума заедно с други народни представители от РБ. Той обърна внимание, че е важно приемането на мораториума да стане до края на 43-то Народно събрание. Вече има постигнат обществен консенсус паркът да остане парк. С решение на Общинския съвет в Стара Загора се предприеха действия за промяна на ПУП, така че паркът да стане отново парк, а не жилищна зона за застрояване, както беше досега. Със заповед на кмета такъв мораториум е наложен, но той се обжалва с десетки дела, каза още Танев. Той заяви, че в момента в „Бедечка" се строи въпреки температурите. Ако се забавим, ще стане строителна площадка, защити мотивите си на вносител Димитър Танев и подчерта, че Регионалната комисия прие мораториума с единодушие, а общественият интерес налага да се вземе спешно решение от парламента.

Той добави, че има издадени 12 разрешения за строеж в парка, има реализирани две постройки и дори при тези отрицателни температури, строителните дейности в „Бедечка" продължават. Това не е само местен проблем, магистралите също са важни, но парковете и зелените площи в градовете са приоритет и трябва да се пазят. През „Бедечка" даваме ясен знак за всички подобни казуси в цялата страна, където апетитите за презастрояване са огромни, категоричен бе Танев. Той добави, че предлаганият срок е съобразен и с местната власт.

Положителните решения на Правната комисия и на Комисията по регионална политика дават „зелена светлина" мораториумът да се гласува в пленарна зала бързо и да влезе в сила. Това е много добра новина за гражданите на Стара Загора и надежда, че в крайна сметка Парламентът ще подкрепи действията на хората против застрояването на зелените площи в парка, коментира Димитър Танев.