Български трибагреник оцелява при пожар
Български трибагреник оцелява при пожар / netinfo

Интересна история разказа за Дарик в навечерието на националния празник на страната -3-ти март Тодор Цанков- шлосер от завод 5 на оръжейния завод „Арсенал" в Казанлък.
Самият Тодор е очевидец на историята, още повече, че оцелелият трибагреник е бил лично закупен, заедно с още два от него, за да бъдат поставени на видни места в заводския корпус.


И трите трикольора се издигали почти до тавана на производственото хале.
Миналата година обаче се запалва покривът на цеха, в който работи Тодор. От високата температура се огъват дори дебелите винкели, които служат за пилон, стопяват се пластмасови копчета по машините, но трибагреникът оцелява.
За мен е изумително как на знамето не се случи нищо, все едно и всичко друго не се е случвало, споделя Тодор.


Липсата на каквито и да са поражения при пожара върху националното знаме 43 годишният шлосер приема като чудо и знамение: а именно че българският дух и народ са силни и независимо от обстоятелствата и трудностите са избрани от съдбата да оцелеят.


Самият Тодор е известен с обществената си и социална ангажираности и не пропуска нито едно събитие, свързано с отбелязване на дати и годишнини от българската история. Той е сред ежегодните патриоти на връх Шипка, които всяка година изкачват върха със знамена, за да отдадат почит към загиналите за българското Освобождение.