Български тийнейджър, впечатлил Париж гостува в Стара Загора
Български тийнейджър, впечатлил Париж гостува в Стара Загора / Държавна опера-Стара Загора

12-годишният пианист Николай Маринов, който преди няколко месеца впечатли пътниците на гара Сен Лазар в Париж, ще гостува в Стара Загора. Той ще участва в клавирния концерт на млади дарования, който ще се състои на 10 януари от 19,00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора.

Николай, който е ученик в НУМТИ "Добрин Петков"- гр.Пловдив, ще свири Концерт за пиано №23 на Волфганг Амадеус Моцарт. Освен него любителите на класическата музика в Стара Загора ще видят и чуят и 20-годишният студент в Кралския музикален колеж в Лондон Васил Начев. Той ще изпълни Концерт за пиано №2 на Ференц Лист.

Диригент на концерта е Здравко Лазаров, , концертмайстор Паулина Колева. Концертът се осъществява със съдействието на Фондация „Миню Балкански".

Изпълнението, с което 12-годишният Николай Маринов привлече вниманието се състоя в началото на юли. Тинейджърът и родителите му пътуват за изява в имението на проф. Минко Балкански край френската столица. Семейството обаче изпуска влака, който ще осигури на Николай време за репетиция и той използва поставеното на гарата пиано за тази цел. Изявата му е записана от зрител на импровизирания концерт и се появява в You Tube. Гледана е над 10 000 пъти.

Николай свири от шестгодишен. Има 15 първи награди от най- авторитетните конкурси в Европа, включително от Париж и Рим, няколко специални награди и Grand Prix на различни международни и български конкурси. Завършил е пет майсторски класа. През миналата година бе солист на Софийската филхармония с изпълнение на Концерт за пиано и оркестър №23 на Моцарт.

Стипендиант е на Ротари клуб „ Филипополис", гр. Пловдив и лауреат на Голямата награда за изкуства на фондация „Димитър Бербатов", за постижения през 2011г. Има и награда от Министерството на културата за високи творчески постижения през 2012г